Ingenieursbureaus kort

Mischa Brendel

  • Brent-Delta-platform aan land
  • Proeftuin piëzo-elektrische energie
  • Innovatiecentrum Avebe

2016 was een goed jaar voor Antea Group in Nederland. Met een omzet van € 192 miljoen en een nettowinst van € 9,6 miljoen was dit het op één na beste resultaat ooit in de geschiedenis van het ingenieursbureau uit Heerenveen. Het Nederlandse aandeel was daarmee het belangrijkste in de mondiale groei van Antea Group. De nettowinst steeg met 9,5 % ten opzichte van het jaar ervoor. Als belangrijkste oorzaak van de positieve resultaten noemt het ingenieursbureau de aantrekkende economie, waardoor opdrachtgevers weer meer te besteden hebben.

Movares Energy gaat voor TenneT het 110 kV-net Harculo nader bestuderen. Hiertoe is het ingenieursbureau een studie- en engineeringsopdracht gegund door de hoogspanningsnetbeheerder. De opdracht omvat onder meer het uitvoeren van een variantstudie van de capaciteitsvergroting van in totaal 92 km aan hoogspanningslijnen (zeven tracés), het uitwerken van de gekozen tracévarianten en kijken waar eventueel het bestemmingsplan aangepast moet worden om de uitbreiding mogelijk te maken.

Het reusachtige Allseas-schip Pioneering Spirit bracht eerder deze maand het Brent-Delta-platform van Shell na een veertigjarig verblijf op de Noordzee weer aan land bij Able UK Seaton Portyard in Hartlepool (Groot-Brittannië), waar het verder ontmanteld zal worden. Ingenieursbureau CLAFIS coördineerde het voorbereidingsteam van het ontmantelingsproject, dat verantwoordelijk was voor het in één keer liften van het platform op het grootste schip ter wereld.

Tauw heeft samen met de gemeente Zuidhorn en de Rijksuniversiteit Groningen een intentieovereenkomst getekend om een proeftuin op te zetten rondom piëzo-elektrische energie. Het stationsgebied bij Zuidhorn is een centrale overstapplaats voor woon- en werkreizigers, wat het een in potentie geschikte locatie maakt om proeven te doen met elektriciteit opgewekt door bewegingen. Het is de bedoeling om piëzo-elektrisch materiaal aan te brengen in bijvoorbeeld stoepen en wegen om de bewegingen van het passerende (voet)verkeer om te zetten in elektriciteit. Dit zou onder meer gebruikt kunnen worden voor lokale verlichting.

Aardappelzetmeelconcern Avebe wil zich met een nieuw innovatiecentrum vestigen op de Zernike Campus in Groningen. Dit innovatiecentrum krijgt onder meer een laboratorium, proeffabriek en een klantcontactcentrum. Het vloeroppervlak bedraagt 5.500 m2, wat genoeg ruimte moet bieden voor zo’n honderd medewerkers. Deerns is verantwoordelijk voor het installatieontwerp van de productiefaciliteiten en het innovatiecentrum. De start van de bouw staat gepland voor deze zomer, de oplevering voor het tweede kwartaal van 2018. Het innovatiecentrum biedt ook onderdak voor startups en kleinere bedrijven.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required