redactie
Kort nieuws over de ingenieursbureaus.
LievenseCSO wil Bartels Engineering overnemen. Beide bureaus zijn ‘in vergaande bespreking over toetreding van Bartels tot LievenseCSO Holding’. Bij de samensmelting ontstaat een bureau met € 38 miljoen omzet, zo’n 350 medewerkers en tien vestigingen in binnen- en buitenland. LievenseCSO, in 2013 ontstaan uit de fusie van Lievense en CSO, is gespecialiseerd in waterbouw, ondergrondse infrastructuur, bodem en ruimtelijke planvorming. Met Bartels neemt het expertise over op het gebied van bouwkunde, civiele techniek, brandveiligheid en geotechniek.
Grontmij bekijkt samen met financieel adviseur Rebel in hoeverre de investeringen van de Wereldbank en de International Finance Cooperation (IFC) in Bangladesh aansluiten bij het Deltaplan voor dat land, dat wordt opgesteld met steun van de Nederlandse overheid. Dit Bangladesh Delta Plan 2100 moet ervoor zorgen dat de ruim 160 miljoen inwoners van Bangladesh beter bestand zijn tegen de jaarlijkse overstromingen in het regenseizoen en de waterschaarste in het droge seizoen. De investeringsstrategie die Grontmij en Rebel ontwikkelen moet de Wereldbank onder meer helpen te beoordelen of investeringen rekening houden met klimaatbestendigheid en of zij samen gaan met investeringen in andere sectoren.
Antea Group is begonnen met een heuse radiocampagne om, volgens eigen zeggen, de ingenieursbranche in Nederland op de kaart te zetten en tegelijkertijd het eigen merk te versterken. Het Heerenveense ingenieursbureau vertelt in een zestal grappige boodschappen van elk ongeveer een halve minuut over de werkzaamheden die Antea Group zoal verricht. Die werkzaamheden variëren van het bouwen van een brandweerkazerne tot het aanleggen van een windmolenpark. Andere onderwerpen die aan bod komen, zijn een dierentuin, een haven, een hefbrug en een spoorlijn.
Rijkswaterstaat heeft de herinrichting van knooppunt Hoevelaken gegund aan Combinatie A1|28. Dit consortium bestaat uit aannemers BAM en Van Oord en ingenieursbureau Arcadis. Het project moet een einde maken aan de dagelijkse files op knooppunt Hoevelaken en de aansluitende wegen. Daarnaast wordt het knooppunt beter ingepast in het landschap, komen er meer vluchtstroken en parkeerplekken voor vrachtwagens en personenauto’s en moet de geluidsoverlast in Nijkerk afnemen. Combinatie A1|28 is binnen het project verantwoordelijk voor zowel de planuitwerking als de uitvoering van de werkzaamheden. Deze zomer maakt het consortium het aanbestedingsontwerp openbaar en in 2018 moet het definitieve tracébesluit op tafel liggen. Naar verwachting is het hele project tussen rond 2022-2024 gereed.
Om de historische dijk langs het Markermeer tussen Hoorn en Amsterdam te beschermen wil het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier voor de bestaande dijk een oeverdijk aanleggen. Hierdoor ontstaat tussen de twee dijken een nieuwe ruimte met mogelijkheden voor natuur, recreatie en regionale economische ontwikkeling. Grontmij en Witteveen+Bos onderzochten voor de provincie wat deze mogelijkheden zijn en hoe het ontwerp van het hoogheemraadschap hierop kan worden aangepast. De bureaus kwamen met drie alternatieven, variërend van kostenneutraal tot maximale investeringen, die volgens hen alle drie ‘positief scoren ten opzichte van het basisontwerp’.