Ingenieursbureaus kort

Leestijd: 2 minuten

Benno Boeters

  • Bouwcampus
  • Vernieuwing Maaslijn
  • Kleinschalige waterkracht

Sweco Nederland doet mee met de Bouwcampus, een samenwerkingsverband van RWS, Rijksvastgoedbedrijf, Bouwend Nederland, de TU Delft en een aantal gemeenten. Doel van deze coalitie is vernieuwing in de bouw te stimuleren en ‘nieuwe manieren van samenwerken’ te ontwikkelen. Sweco participeerde al in het Bouwcampus­programma Grip op de Maas, dat ideeën voor de levensduurverlenging of de vervanging van zeven stuwen in de Maas moet genereren.

Antea Group ontwerpt en begeleidt de aanleg van de nieuwe buitendijkse overslaghaven Flevokust ten noorden van Lelystad. Het gaat om de kadeconstructie, de vaargeul, een golfbreker en aansluitende infrastructuur. De haven zal dienen voor overslag van agrarische producten en voor transport van containers. Aannemer Gebr. van der Lee gaat de haven in opdracht van de provincie Flevoland aanleggen.

Voor de vernieuwing van de Maaslijn, de spoorlijn tussen Nijmegen en Roermond, stelt Sweco ontwerpen op voor spoorbaan, beveiliging, bovenleiding en stroomtoevoer. De huidige treinen op dit enkelspoortraject rijden op diesel, maar dat gaat dus veran­deren. Het ingenieursbureau tekent ook het nieuwe station Grubbenvorst Greenport in Venlo. In 2020 moeten er elektrische treinen rijden op dit drukke traject.

In Sierra Leone doet Witteveen+Bos sinds afgelopen maand onderzoek naar de haalbaarheid van kleinschalige waterkracht in rivieren. De ingenieurs richten zich op elektriciteits­opwekking uit stromend water; grootschalige stuwdammen en turbines zijn hier niet aan de orde. In dit West-Afrikaanse land is de overgrote meerderheid van de bevolking niet aangesloten op een elektriciteitsnet.

Fugro onderzoekt deze maand vanaf twee jack-up barges (schepen met uitschuifbare poten) de zeebodem bij het Isle of Anglesey op het noordelijkste puntje van Wales in de Ierse Zee. Daar wil Horizon Nuclear Power, in 2012 opgekocht door Hitachi, een nieuwe kerncentrale bouwen ter vervanging van de twee 490 MW Magnox-reactoren die daar sinds 1971 draaiden, maar in 2012 en 2015 sloten. De geplande nieuwe Wylfa Newydd-kerncentrale is van het type ABWR (Advanced Boiling Water Reactor). Fugro onderzoekt de zeebodem op geschikte locaties voor koelwaterinlaat, een loskade voor aangevoerd bouwmateriaal en een golfbreker. Het natuurgebied Cemlyn Bay ligt op nog geen kilometer afstand.

Lees ook

Nieuwsbrief