Ingenieursbureaus kort

Leestijd: 2 minuten

Benno Boeters

  • Sweco helpt ZuidPlus
  • AC-station voor windpark
  • Nieuwe Boekelosebrug

Voor ZuidPlus, de combinatie die op 21 februari het contract voor de bouw van het Zuidasdok verwierf, gaat Sweco bijdragen in omgevingsmanagement, de ontwerpen voor de tunnel, wegen en kunstwerken, en de spoorontwerpen voor trein, metro en tram. Ook advisering over vervoerstromen zit in het dienstenpakket. Fluor, Hochtief en Heijmans leggen voor € 990 miljoen dit 1 km lange deel van de A10 bij Amsterdam verdiept aan en verplaatsen eveneens het spoorstation naar de ondergrond. De autosnelweg krijgt er twee rijstroken; lokaal en doorgaand verkeer wordt gescheiden. Ook het station krijgt een veel grotere capaciteit. Fugro doet voor dit project geotechnisch onderzoek en levert expertise in monitoring tijdens de werkzaamheden. Vanwege vrees voor mogelijke schade aan kantoorgebouwen naast het dok en overlast door de werkzaamheden zijn al zeventien procedures bij de Raad van State aangespannen. De bouw start in 2019 en moet in 2028 klaar zijn. Dan ligt er boven de tunnel een aaneengesloten woon-, werk- en winkelgebied.

Voor HSM Offshore regelt Iv-Oil&Gas diverse ingenieursdiensten, alsook de inkoop van een AC-station voor het te bouwen windpark Borkum Riffgrund 2, boven Groningen op het Duitse continentaal plat. Dong Energy is de exploitant. Het gaat om een topside, een platform, van 2.500 ton, staand op een jacket van 1.700 ton. Het station wordt het verzamelpunt voor de wisselstroom (AC) van 56 turbines (vermogen: 8 MW) die vervolgens als hoogspanningsstroom naar het HVDC (High Voltage Direct Current)-converterplatform DolWin alpha gaat om van daaruit als gelijkstroom het Duitse net in te gaan.

Antea Group, Centric, Civocracy, NedGraphics en Tygron werken samen om als Het Omgevingscollectief in te spelen op de Omgevingswet, die naar verwachting in 2019 van kracht wordt en die maar liefst 26 bestaande wetten en honderden regelingen rond ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water vervangt. De bedoeling van de Omgevingswet is dat het woud der regels hiermee overzichtelijker wordt. Het ministerie van I&M roept nu al overheden, burgers en bedrijven op ‘in de geest van de wet te handelen’. Het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) moet daarbij een centrale rol vervullen, een webportaal dat gegevens en documenten over de omgeving bijeenbrengt en beschikbaar maakt.

De gemeente Hengelo schakelde Sweco in voor de voorbereiding en aanbesteding van de nieuwe Boekelosebrug over het Twentekanaal die daar in 2019 moet liggen. Architectenbureau Ney en Partners ontwierp de brug en bouwer is Dura Vermeer. De brug wordt breder dan de bestaande (van 11,8 naar circa 20 m) en biedt meer ruimte voor voetgangers en fietsers.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required