Ingenieursbureau project 2: Zelfrijdende tractoren

Mischa Brendel

TW publiceert aanstaande vrijdag de Ingenieursbureau Top 50, we blikken alvast vooruit met mooie ingenieursprojecten die deelnemers aan ons doorgaven. Deze keer een project van Nobleo Technology

Samen met opdrachtgever Agxeed ontwikkelde Nobleo Technology een zelfrijdende tractor. Deze onbemande tractor levert niet alleen een kostenbesparing op; hij rijdt ook preciezer dan een reguliere tractor, die niet gestuurd wordt door diverse optische sensoren en twee GPS-ontvangers.

De autonome tractor biedt ook een oplossing voor een steeds groter wordend probleem voor boeren vandaag de dag: bodemverdichting. Het voertuig bevat een geavanceerd systeem dat gedetailleerde kaarten en padplanningsstrategieën opslaat voor alle velden waarin hij wordt ingezet. Dit betekent dat de tractor jaar na jaar exact dezelfde rijstroken kan volgen in elk veld, wat de kans op bodemverdichting minimaliseert. Bovendien, omdat een autonoom voertuig zo goed als 24/7 effectief kan werken, kan een kleinere tractor worden gebruikt voor de grote gebieden waar voorheen zeer zware machines nodig waren. Deze gewichtsreductie vermindert de bodemverdichting nog eens verder.

Nobleo Technology heeft de jarenlange ervaring van het werken met slimme sensoren en algoritmes ingezet om de volledige lokalisatie, navigatie en veiligheid van de tractor te voorzien. Door deze sensoren kan de tractor volledig autonoom rijden en obstakels detecteren en omzeilen. Het voertuig kan de gangbare machines trekken, waaronder een maai- en een ploegmachine.

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required