Ingenieursbureau project 1: Duurzaam monumentaal schoolpand

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

TW publiceert aanstaande vrijdag de Ingenieursbureau Top 50, we blikken alvast vooruit met mooie ingenieursprojecten die deelnemers aan ons doorgaven. We starten met Innax

Innax transformeerde het oudste schoolgebouw in het voortgezet onderwijs in West-Brabant tot een duurzame, moderne onderwijsinstelling met behoud van het klassieke uiterlijk van dit monumentale pand, waarbij de school ook voldoet aan de norm Frisse Scholen.

In samenwerking met VVR Architecten ontwikkelde Innax onder meer vloerverwarming en HR++ glas. Ook is het pand zoveel mogelijk geïsoleerd, maar volledig isoleren ligt niet voor de hand, vertelt Albert Brouwer, de installatie-adviseur van dit project. ‘Het is een monument met oude balken en structuren. Dat moet je niet te goed isoleren, want dan kun je vochtophoping krijgen.’

De buitenkant van het pand ziet er nog hetzelfde uit; binnenin zijn er grotere klaslokalen, bredere gangen, werklokalen en stilteruimtes gekomen. De ventilatie op orde brengen in de bestaande structuur bleek hierbij een esthetische uitdaging.

Innax werkte met een 3D-rekenmodel van het pand, maar dit model moest tijdens de werkzaamheden af en toe worden aangepast. Zo bleek het tijdens de werkzaamheden praktischer om elke verdieping afzonderlijk te verwarmen en koelen. De zolderverdieping met zijn houten vloer moet nauwelijks verwarmd, maar vooral gekoeld worden.

Soms duiken er onvoorziene omstandigheden op. Brouwer: ‘Zo ontdekten we achter drie plafondlagen de oorspronkelijke, monumentale plafonds van hout. Heel erg gaaf, maar het levert wel een uitdaging op.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: