Ingenieursbureau Amsterdam geeft vorm en kleur aan de stad

Leestijd: 2 minuten

Mark van der Heijden

Werken voor het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam betekent uitgedaagd worden met grote en minder grote projecten in de openbare ruimte. Het is ook vorm en kleur kunnen geven aan je eigen stad. “Wat we op de tekentafel maken zie je buiten op straat.”

Of het nu gaat om de uitbreiding van IJburg, het grootste landmaakproject voor gebiedsontwikkeling van Nederland, onderhoud en renovatie van kades en bruggen aan de Amsterdamse grachten, of de herinrichting van de Van Woustraat in de Pijp; al dat werk wordt voorbereid en in de uitvoering begeleid door het Ingenieursbureau.

 

“Je kunt bij ons diep de harde techniek in”, zegt Nout Verhoeven, directeur van het Ingenieursbureau. “We hebben toptechneuten in huis en werken samen met een aantal wetenschappelijke instituten. Vragen die we bijvoorbeeld onderzoeken zijn: Hoe monitor je de restkracht van het metselwerk in kades? Kunnen we anders omgaan met afvalinzameling? Welke oplossingen zijn er om transport over water te doen? Het antwoord daarop is niet in één keer te geven, dat onderzoeken we.”

“Tegelijk zijn we altijd bezig met hoe we techniek en innovatie toe kunnen passen in de stad. Daarbij houden we rekening met de historie, omgeving en aanpalende techniekvelden. Een groenspecialist moet ook iets weten over de grondwaterstroming en welke bewoners in een buurt komen. Een civiel techneut over hoe je een zeldzame varen op een kademuur behoudt. Alleen met een brede blik over je vakgebied heen kun je ervoor zorgen dat je met een goed ontwerp komt.”

Bij het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam werken 1250 medewerkers, 26 teamleiders en Verhoeven als directeur. Een platte, maar grote organisatie; het grootste stedelijke ingenieursbureau van Nederland. “Omdat we een grote organisatie zijn, kun je bij ons als generalist of als specialist aan de slag. Vakmanschap staat bij ons hoog in het vaandel!”

De specialisatie is nodig, omdat de uitdagingen in Amsterdam zo groot zijn. “Bij woningbouw krijg je meteen de uitdaging van de energietransitie erbij, van openbaar vervoer, van circulariteit en van klimaatbestendigheid. Juist omdat die uitdagingen zo groot zijn, zijn vakmanschap en het toepassen van innovatie onmisbaar om Amsterdam steeds weer opnieuw vorm te geven. Wij willen daarin voorop lopen en onze kennis en ervaring delen met de rest van Nederland.”

Verhoeven geeft de Oranje Loper als voorbeeld, een omvangrijke herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal tot aan het Mercatorplein in Amsterdam-West. “We hebben besloten daar alles in een keer aan te pakken. Door al het werk te bundelen, beperken we de overlast voor de stad. De kabels en leidingen passeren hier negen bruggen die gerenoveerd worden. Die kabels worden bij het omleggen stuk voor stuk aan beide kanten van de brug geknipt. Ze bevatten soms wel 1.800 koperdraden per kabel. Via de straten en hulpbruggen verbinden we ze weer met elkaar. Nutsbedrijven sluiten op ons werk aan. Dat maakt het tot een complexe uitdagende klus waarin veel technieken en aspecten bij elkaar komen.”

Als het project in 2023 is afgerond, zal Verhoeven daar vaak voorbij fietsen. “Dat is het verschil met een commercieel ingenieursbureau. Je fietst, wandelt, rijdt door de stad en ziet het resultaat van je werk op straat. Je ziet hoe het gebruikt wordt en hoe het er tien jaar later bij ligt”, zegt Verhoeven. “Dat aspect is zo gaaf van werken in de stad, we maken de stad elke dag mooier. Een mooi project waarvan ik nog elke dag geniet op weg naar huis, is het skatepark op het Zeeburgereiland. Als ik kinderen vanuit de hele stad hier naartoe zie fietsen, word ik daar blij van. Dat is waar we het voor doen.”

Lees ook

Nieuwsbrief