InfraTech Innovatieprijs voor sluisdeuren Panamakanaal

Leestijd: 2 minuten

Indra Waardenburg

Het ingenieursbureau Iv-Infra is één van de winnaars van de InfraTech Innovatieprijs, die afgelopen dinsdag tijdens de tweejaarlijkse beurs werd uitgereikt. Iv-Infra won de prijs binnen de categorie ‘Toegepaste Innovatie’ met de ontwikkeling van nieuwe sluisdeuren voor het Panamakanaal.

Het Panamakanaal wordt momenteel aangepast, waarbij de vaargeul wordt verdiept en de vaarbreedte toeneemt van 33 meter naar 55 meter. In 2009 kreeg Iv-Infra van consortium Grupo Unidos por el Canal (GUPC)  de opdracht voor het ontwerp en de engineering van de vernieuwde sluisdeuren. Het hoogteverschil tussen het kanaal en de oceaan bedraagt 27 meter en dit verschil wordt in drie stappen van ongeveer negen meter genomen, waardoor er in totaal acht sluisdeuren nodig zijn.

Het ontwerp van de sluisdeuren kende een aantal randvoorwaarden; zo is het gebied gevoelig voor aardbevingen en moet er rekening gehouden worden met behoorlijke piekbelastingen op de sluisdeur. Daarnaast moet het complex 99,6 procent van de tijd beschikbaar zijn (anderhalve dag per jaar is gereserveerd voor onderhoud en reparatie), zullen de sluisdeuren vaak gebruikt worden, moeten de deuren zelfstandig kunnen drijven en moet de aandrijving van de deuren zo licht en onderhoudsvriendelijk mogelijk zijn. Voor al deze randvoorwaarden bedacht het bedrijf uit Papendrecht oplossingen. Voorgespannen schotelveren werken als schokbreker, de ‘flotation hull’ zorgt voor zelfstandig drijvende deuren en de mogelijkheid om de Lower Wagon (de rolwagen aan de voorzijde van de sluisdeur) boven water te ontkoppelen zorgt voor een snelle vervanging.

Ingenieursbureau Tauw en expertisecentrum Light Surface Control sleepten de prijs binnen in de catogorie ‘Geplande Innovatie’. Samen ontwikkelden zij een vorm van duurzame wegverlichting, Recycling Light. Dit product maakt gebruik van de energie afkomstig van de koplampen van passerende voertuigen, dat hij weer als licht kan uitstralen richting achteropkomende weggebruikers.  Door gebruik te maken van fotoluminescent materiaal en een lens kan het licht tijdelijk worden opgeslagen.

Lees verder onder de afbeelding

 

Uitreiking van de Halftime Award. (Copyright: InfraTech)

Bouwbedrijf Heijmans Civiel viel in de prijzen binnen de categorie ‘Halftime Award’. Het bedrijf won deze prijs met de lichtgewicht hybride brug over de A27 bij Lunetten.  De 142 meter lange en 6,2 meter brede brug heeft een verkeersdek van kunststof composiet: een combinatie van onverzadigde polyester, foam en glasvezelmatten. Verder kreeg Heijmans Wegen een eervolle vermelding binnen de categorie -die dit jaar geen winnaar kende- ‘Outside-the-box’ voor zijn ecovangnet als alternatief voor de bekende geleiderail. Het vangnet bestaat uit de buitenste strook van een wilgenplantage die bij een ‘botsing’ de energie absorberen en de schade mogelijk beperken.

De winnaars van de InfraTech innovatieprijs ontvangen -naast de titel InfraInnovator 2013- een promotiepakket ter waarde van 2.500 euro of 500 euro contant.

Naast een vakprijs reikte Cobouw ook een publieksprijs uit. Deze ging naar het bedrijf Cup Engineering voor zijn product Sprider, een op afstand bestuurde spreidarm die koud- of warm asfalt met hoge snelheid kan verspreiden over het wegoppervlak.

Lees ook

Nieuwsbrief