IJzerpoeder als warmtebron voor brouwerij

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Bij de Bavaria-brouwerij in Lieshout heeft een maand lang een installatie van 100 kW proefgedraaid met ijzerpoeder als warmtebron. Het Metal Power Consortium en studententeam SOLID brachten de installatie uit Budel naar Lieshout. ‘Het doel was aantonen dat industriële toepassing van deze techniek mogelijk is,’ zegt Sofie Scheij van het studententeam. ‘Om de hele brouwerij te bedienen zouden we een installatie nodig hebben die nog 150 keer zo groot is. Dit is een show case om te laten zien dat het mogelijk is,’ vult  directeur Peer Swinkels van Bavaria aan.

IJzerpoeder is op papier een mooi medium om duurzame energie in op te slaan en bij verbranding hoge temperaturen te bereiken: de opslag is verliesloos en compact. De techniek staat nog wel in de kinderschoenen, maar komt met de nieuwe installatie op een Technology Readiness Level van 4-5 op een schaal van 1 tot 11. IJzer komt op aarde vooral voor in geoxideerde vorm (Fe2O3). Het kost veel energie om daar puur ijzerpoeder van te maken, dat als batterij kan dienen. In iedere verbrandingscyclus opnieuw moet het ijzerpoeder geregenereerd worden.

Dit is in de proefinstallatie in Lieshout, die werd gepresenteerd als ‘wereldprimeur’, niet het geval. ‘We hebben hier de helft van het proces laten zien,’ aldus Sophie. ‘Hierna gaan we met de regeneratie aan de slag.’ Energiedeskundige Thijs ten Brinck reageert op Twitter dan ook enigszins teleurgesteld: ‘Helaas betreft de pilot enkel de verbranding, niet het regenereren van het ijzerpoeder. Toch een beetje alsof je een salto met dubbele schroef van de hoge duikplank belooft. En dan vanaf 3 meter een bommetje doet.’

‘In andere landen zijn ze verder met het regeneratieproces,’ zegt Scheij. ‘Daar gaan we nu in het Metal Energy Carrier Project verder aan werken.’ Daarvan worden de eerste resultaten volgend jaar verwacht.

Lees ook

Nieuwsbrief