IJsbreker vaart overdwars

Leestijd: 2 minuten

Robert Visscher

Het Finse Arctech Helsinki Shipyard bouwt momenteel aan een schip dat ijs kan breken door overdwars te varen. De ijsbreker Baltika creëert door de innovatieve methode een kanaal van maar liefst 50 m breed.

Het schip gaat in de Finse Golf vaarroutes vrij maken en wordt ingezet bij reddingsoperaties. Met name de licht gebogen vorm van de scheepsromp is opmerkelijk. ‘Die is asymmetrisch. Normaal gesproken zijn de zijdes van een schip gelijk. Bij de Baltika is de kant waarmee het ijs wordt gebroken ronder, vooral aan de onderkant. Het breken van ijs kost veel energie. Door een rondere romp, wordt het ijs als het ware kapot gebogen’, zegt directeur Esko Mustamäki van Arctech.

De Baltika wordt uitgerust met drie schroeven die 360 graden kunnen draaien. Overdwars kan het schip 0,6 m dik ijs breken. Met de voor- of achterkant kan het schip ijsdiktes tot 1 m aan. De Baltika kost 76 miljoen euro. Volgens Mustamäki zijn de extra kosten marginaal vergeleken met andere ijsbrekers. Opdrachtgever is het Russische ministerie van Transport.

De ijsbreker gaat vaarroutes vrij maken in de Finse Golf. ‘Met name om ruimte te maken voor olietankers, zodat de Russische steden Primorsk en Oest-Loega bereikbaar blijven. Beide havensteden zijn belangrijk voor de export van olie. Door overdwars te varen creëert de Baltika een 50 m breed kanaal, dubbel zo breed als wanneer de ijsbreker zijn voor- of achterkant gebruikt.’

Het schip wordt ook ingezet bij reddingsoperaties. ‘Bijvoorbeeld om vastgelopen schepen vrij te maken, of om gelekte olie op te ruimen. Het is daardoor een schip met meerdere toepassingen en mogelijkheden’ , aldus Mustamäki.

Arctech bouwt momenteel aan de scheepsromp van de Baltika. Het schip is in het voorjaar van 2014 klaar. ‘Dan wordt het ook direct ingezet. Het breken van ijs is meestal nodig van januari tot en met april.’

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: