Nieuws
0

IJs verwarmt gemeentehuis en woon- en zorg­complex

Alinda Wolthuis

In Duitsland is de techniek al geaccepteerd, maar het wordt in ons land nog amper toegepast: verwarming van grote gebouwen met behulp van een ijsbuffer.

Het gemeentehuis van Peel en Maas en een groot woon- en zorgcomplex in Nijmegen krijgen binnenkort een dergelijk systeem.

Je neemt een zon-lucht-warmtecollector, een betonnen buffertank, twee warmtewisselaars, een warmtepomp en vloerverwarming. De elementen doen de rest: een pand wordt duurzaam verwarmd met behulp van een ijsbuffer. ‘IJsbuffers zijn een vorm van thermische energieopslag’, legt Louis Wakkerman van ingenieursbureau ABT uit. ‘In de zomer nemen zon-lucht-warmtecollectoren op het dak zonne-energie op. De warmte wordt in een ondergrondse ijsbuffer opgeslagen. Wordt het kouder en wil je bijstoken, dan koel je dat water gecontroleerd af tot onder het vriespunt. Bij de overgang van koud water naar ijs komt energie vrij, de kristallisatiewarmte. Die kun je benutten voor de warmtebehoefte. Vanaf het einde van het stookseizoen begint het omgekeerde proces.’ Het systeem beïnvloedt naastgelegen bodemopslag­systemen en de waterkwaliteit van de grond niet.

Het systeem verschilt van andere bodemopslagsystemen doordat het gesloten is en gebruikmaakt van ijs. De initiële investering ligt zo’n 10 tot 20 % hoger dan vergelijkbare systemen, maar volgens Wakkerman is dat in maximaal vijftien jaar terugverdiend; het systeem kan in principe tachtig jaar mee.

De techniek is geschikt voor utiliteit, productiefaciliteiten en woningbouw en wordt in Duitsland al veelvuldig toegepast. In Nederland is toepassing nog uiterst zeldzaam. Nu kiezen het nieuwe gemeentehuis in Panningen en een woon-zorgcomplex in Nijmegen voor de ijsbuffer. In Nijmegen omdat hier alleen een bodemopslagsysteem mag worden toegepast dat niet in aanraking komt met grondwater. En in Peel en Maas omdat de ondergrond wel de ijsbuffer, maar geen andere bodemopslagsystemen verdraagt.

SolarEis levert het systeem; na de zomervakantie gaat de schop de grond in.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×