IHC Merwedebouwt krijgt orders voor miljard euro

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Scheepsbouwer IHC Merwede heeft bij twee verschillende opdrachtgevers contracten binnengesleept ter waarde van 1 miljard euro voor het ontwerp en de bouw van in totaal zes pijpenlegschepen.

Zowel het Britse Subsea 7 als de Noors-Maleisische joint venture Seabras Sapura zullen de pijpenleggers in eerste instantie inzetten voor opdrachten in de Braziliaanse wateren voor olie- en gasproducent Petrobras. IHC Merwede bouwt de schepen op haar scheepswerven in Krimpen aan den IJssel en Kinderdijk.

De drie schepen voor Subsea 7 hebben hetzelfde ontwerp als de onlangs te water gelaten Seven Waves, die IHC Merwede voor hetzelfde bedrijf bouwde. De pijpenleggers hebben een lengte van 146 m en zijn 30 m breed. Subsea 7 zorgt zelf voor de pijpenleginstallatie aan boord.

Bij de schepen voor Seabras Sapura is dat anders. Daar levert IHC Merwede ook de complete pijpenleginstallaties. Deze bestaan uit een verstelbaar pijpenlegsysteem, twee benedendekse opslagcarrousels en apparatuur voor het laden, opspoelen en geleiden van leidingen. De Nederlandse scheepsbouwer stuurt bovendien een pijpenlegsimulator mee om het offshore personeel te kunnen trainen. ‘Deze order bewijst het succes van IHC Merwedes strategie om volledig geïntegreerde schepen aan te bieden’, aldus Bram Roelse, de nieuwe coo (chief operating officer) van IHC Merwede .

De zes schepen worden in 2015 en 2016 opgeleverd.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required