IEA: kernenergie blijft belangrijk

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

In de World Energy Outlook 2014 waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) onder meer voor de grote mate van wereldwijde afhankelijkheid van kernenergie.

In hun jaarlijkse rapport wijst de IEA erop dat kernenergie een van de weinige vormen van energieopwekking is die actief bijdraagt aan de afname van CO2-uitstoot. In de World Energy Outlook 2014 keek het IEA vooruit tot het jaar 2040.

Het agentschap schat dat kernenergie sinds 1971 circa 56 gigaton aan CO2-uitstoot heeft voorkomen. Ook is het voor veel landen, vooral voor landen die veel energie moeten importeren, een betrouwbare energiebron. Het al jaren dalende aantal werkende kerncentrales brengt dan ook de nodige risico’s ten aanzien van stroomvoorziening met zich mee, zo stelt het IEA. Bijna 200 van de 434 kernreactoren die eind 2013 operationeel waren, zullen in 2040 geen dienst meer doen. Met name in Europa neemt het aandeel kernenergie af: de totale capaciteit van kernenergie zal daar in 2040 met zo’n 10 % zijn gedaald, denkt het IEA.

Hoewel veel landen kernenergie willen uitfaseren en regelmatig reactoren worden afgeschakeld, groeit de absolute hoeveelheid capaciteit opgewekt door kernenergie wel: in 2040 staat naar schatting meer dan 620 GW aan nucleair vermogen. Dat is een stijging van bijna 60 % ten opzichte van 2013. Het aandeel kernenergie, afgezet tegen de totale hoeveelheid opgewekte energie, stijgt in die periode echter maar met 1 %, waarbij China verantwoordelijk
is voor het overgrote deel van deze stijging (45 %).

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required