Identificatie door onkloonbare hardware

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Computerhardware blijkt onkloonbare eigenschappen te hebben, waardoor specifieke hardware aan specifieke gebruikersprofielen kan worden gekoppeld. Het nieuws is afkomstig van het Europese onderzoeksproject ‘Physically unclonable functions found in standard PC components’ (PUFFIN), waaraan onder meer de TU/e en het Eindhovense bedrijf Intrinsic-ID meewerken.

De PUFFIN-onderzoekers ontdekten dat er tijdens de fabricage van grafische processoren voor computers minuscule verschillen in de hardware ontstaan die met speciaal ontwikkelde software te detecteren zijn. Deze eigenschappen blijken onkloonbaar, waardoor de software specifieke hardware kan koppelen aan een bepaald gebruikersprofiel.

Dankzij deze software kunnen gebruikers beter beschermd worden tegen identiteitsdiefstal; wanneer een gebruiker inlogt met een profiel dat niet verbonden is aan de eerder gekoppelde hardware, kan er sprake zijn van identiteitsdiefstal en kunnen er maatregelen worden genomen.

Een schijnbaar nadeel van deze beveiliging is dat gebruikers vastzitten aan het inloggen met één bepaald apparaat; inloggen op een computer van derden lijkt onmogelijk. ‘De toepassingen die wij onderzocht hebben, beperken zich vooral tot computerspellen, waarbij spelers high-end computers nodig hebben en dus vanaf hun eigen machine zullen spelen’, vertelt projectcoördinator prof.dr. Tanja Lange.

De PUFFIN-onderzoekers gaan nu op zoek naar nog meer ‘Physically Unclonable Functions’ (PUFs) in bijvoorbeeld mobieltjes, waarbij een dergelijke koppeling van hardware aan een gebruiker minder problematisch lijkt.

Het PUFFIN-project, met een totaalbudget van 1,3 miljoen euro, loopt nog tot februari 2015.

Lees ook

Nieuwsbrief