Henk Klomp
Het International Atomic Energy Agency (IAEA) in Wenen heeft nieuwe plannen ontwikkeld voor de kernsector. De 435 kernreactoren wereldwijd zouden in de daluren waterstof moeten gaan produceren.
Op de vergadering deze maand van de American Chemical Society, ‘s werelds grootste vereniging van wetenschappers, toonde het IAEA uitgewerkte plannen om de bestaande kernsector een van de grootste leveranciers te maken van waterstof. ‘Wereldwijd beginnen landen in te zien dat kerncentrales de juiste plekken zijn voor waterstofproductie’, aldus natuurkundige Ibrahim Khamis van het IAEA. ‘Onderzoekers van het IAEA hebben businessplannen ontwikkeld om huidige centrales daarop aan te passen. Waterstofproductie bij kerncentrales kan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen wegnemen. Dat kan substantieel gaan bijdragen aan de vermindering van koolstofdioxide-uitstoot.’
Kerncentrales zijn een goede locatie voor waterstofproductie omdat er voldoende stoom, warmte en stroom aanwezig is. Hierdoor is met behulp van elektrolyse efficiënt waterstof te produceren uit stoom. In de huidige industrie wordt waterstof voornamelijk geproduceerd uit aardgas of aardolie. Daarbij komen grote hoeveelheden koolstofdioxide vrij.
Met de stijgende olieprijzen kan een kerncentrale in de uren dat de stroomprijs laag is rendabel waterstof gaan maken. Volgens Khamis, die het Hydrogen Economic Evalution Programme (HEEP) aan de leden van IAEA demonstreerde, valt het omslagpunt al binnen de komende tien jaar. De natuurkundigen van het IAEA hebben, behalve aanpassingsplannen voor het bestaande park van 435 kerncentrales, ook ontwerpen gemaakt voor nieuwe centrales die zich helemaal toeleggen op waterstofproductie. Die zullen gebruik kunnen maken van elektrolyse met een hogere efficiëntie bij hogere temperaturen.