Houten kap voor Ede-Wageningen

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

Het gebied rond station Ede-Wageningen gaat ingrijpend op de schop. Uit zeven inzendingen voor deze renovatie koos ProRail namens NS en de gemeente Ede voor een ontwerp van ingenieursbureau Movares en Mecanoo Architecten.

‘Bijzonder is dat het ontwerp aansluit op de natuurlijke, bosrijke omgeving’, vertelt René Lubbers, projectmanager namens Movares.
 
Hiertoe krijgt het station onder meer een houten overkapping en een klokkentoren van waaruit bezoekers kunnen uitkijken over de naastgelegen Mauritskazerne en de Veluwe. ‘Ook wat betreft vormgeving zal het stationsgebied aansluiten bij de structuur van gebouwen en de natuurlijke omgeving en de bestaande zichtlijnen’, aldus Lubbers.
 
De westkant van het huidige station Ede-Wageningen zal volledig worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een nieuw gebouw, dat zich kenmerkt door slanke, verticale kolommen en een opengewerkte houten overkapping, waar het daglicht gedeeltelijk door naar binnen kan vallen. De bussen zullen dichter bij de treinen stoppen dan nu het geval is. Vanaf het bushaltes loopt het stationsplein geleidelijk omlaag naar een brede doorgang onder het spoor, die een doorkijk door het hele station biedt. ‘De werkzaamheden zullen invloed hebben op het treinverkeer, maar daarover vallen pas beslissingen als het ontwerpstappenplan klaar is’, meldt Lubbers.
 
Voor het verder uitwerken van het ontwerp maken Movares en Mecanoo gebruik van Bouw Informatie Management (BIM), een 3d-computermodel waarin alle belangrijke ontwerpparameters zijn samengebracht en de gevolgen voor aanpassingen aan het ontwerp direct zijn te overzien.
 
Nu het definitief ontwerp nog niet klaar is en de aanbesteding nog niet begonnen, staan ook de kosten voor de aanpak van het stationsgebied nog niet vast. De gemeente gaat ervan uit dat het station medio 2018 klaar zal zijn.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: