Honderden handprotheses van Delftse ingenieur naar Oekraïne

Leestijd: < 1 minuten

De Delftse onderzoeker Gerwin Smit ontwierp een 3D-geprinte handprothese die al voor 100 dollar te produceren is. Honderden daarvan worden geleverd aan Oekraïne, waar de vraag naar handprothesen sinds de oorlog sterk is toegenomen.

Smit is biomechanical engineer ontwierp de zogenoemde 100-Dollar Hand. De hand wordt voor 90% 3D-geprint, voor het overige bestaat de hand uit lasergesneden stalen onderdelen. De kunsthand is door de lage kosten een oplossing voor de meeste mensen die een handprothese nodig heeft; 80% van hen leeft in landen waar te weinig budget beschikbaar is voor een volwaardige prothese.

De zelfgrijpende hand is geïnspireerd op de menselijke autonomie, meer precies het principe van tenodese. Wanneer iemand zijn hand naar voren buigt, zijn de vingers min of meer gestrekt. Als daarna de pols achterover wordt bewogen, zijn de vingers meer gebogen. Wanneer de prothese van Smit tegen een object wordt geduwd, sluit de hand op natuurlijke wijze.

De sociale onderneming Vispala produceert sinds 2021 deze protheses. Onder de naam iGrip zijn al honderden van de kunsthanden gemaakt en verspreid in India. Gerwin Smit en zijn team onderzoeken daar momenteel hoe mensen de handprothesen ervaren zodat ze met die feedback de kunsthanden kunnen verbeteren.

Vispala heeft de handprotheses inmiddels ook gemaakt voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Met behulp van een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden 350 handprothesen in Kiev worden overhandigd. Smit: “Ik ben blij dat ik een bijdrage kan leveren aan dit mooie initiatief. Daarnaast  hoop ik met behulp van de Movendi Foundation meer donaties in te zamelen voor een volgende schenking aan Oekraïne.”

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required