Hoger opgeleide technici werken vaker op niveau

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Hoog opgeleide technici werken vaker op het niveau van hun opleiding dan hoogopgeleiden in andere profielen. Dit blijkt uit een onderzoek van detacherings-, wervings- en selectiebureau Yacht.

Het bureau vond dat 21 % van de middelbaar opgeleide werknemers een functie heeft op hbo/WO-niveau, terwijl een kwart van de hoogopgeleiden bij dit onderzoek aangaf afgelopen jaar een baan onder hbo/WO-niveau te hebben geaccepteerd.

Als reden hiervoor geeft Yacht dat mbo-ers vaker succesvol intern solliciteren naar een hogere functie, wat aangeeft dat er wel degelijk behoefte is aan hoogopgeleiden binnen deze bedrijven. Volgens Yacht is de oorzaak van deze discrepantie dan ook dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag.

Voor de technische branche gaat dit verhaal echter niet op: van de hoogopgeleiden in een technische functie werkt slechts 7 % onder zijn of haar opleidingsniveau. Wat betreft mbo-ers die boven hun niveau werken, loopt de technische branche wel mee met het gemiddelde: 20 % werkt boven het eigen opleidingsniveau.

De ICT-branche springt er wat betreft mbo-ers met een hogere functie flink bovenuit: 58 % van de middelbaar opgeleide ICT-ers werkt in een functie op hbo/WO-niveau.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required