Gerald Schut
Over 3 à 4 jaar kunnen slimme ramen, die ’s winters extra isoleren en ’s zomers extra verkoelen op de markt zijn. Dat verwacht TNO, waar de ramen nu op laboratoriumschaal op 50 bij 50 cm worden getest.
De bij Brightlands Materials Center ontwikkelde ramen hebben aan de binnenkant een thermochrome laag ‘gedopeerd’ vanadium oxide (VO2), die bij temperaturen boven de 20°C infraroodstraling weerkaatst. Op de binnenste glasplaat zit een ‘low-e’ laag, die langgolvige infraroodstaling terug het huis in kaatst en daarmee ’s winters extra isoleert. Zo’n laag is al gangbaar is op HR++beglazing.
In een persbericht meldt TNO dat de thermochrome ramen voor een energiebesparing van 22% voor verwarmen en koelen zorgen vergeleken met ongecoat dubbelglas. Voor een vrijstaand huis met een 5 persoonshuishouden zou dat zorgen voor een besparing op de energiekosten van €638 per jaar. Die besparing gaat uit van bijna 2.000 kWh besparing op koeling en bijna 2.400 kWh op verwarming.
‘Deze cijfers gelden inderdaad alleen voor huishoudens met airconditioning,’ zegt Pascal Buskens, principal scientist innovatieve materialen bij TNO. ‘Maar dat worden er steeds meer.’ Voor huishoudens zonder airconditioning bieden de thermochrome ramen vooral extra comfort. Daarmee weerhouden ze mensen mogelijk van de aanschaf van airconditioning en zorgen daarmee voor een nog grotere energiebesparing. ‘En kantoorgebouwen hebben doorgaans wel airco en vaak ook nog eens veel grotere raampartijen. Daar kan de besparing groter zijn.’
‘De vergelijking met ongecoat dubbel glas is niet gek, want vergis je niet: in Europa als geheel is de gemiddelde glaskwaliteit lager dan die van dubbel glas,’ zegt Buskens. Het leeuwendeel van de energiebesparing komt van de low-e laag. ‘Maar de thermochromatische laag zorgt voor nog eens 20% extra besparing. Die kan je net als zonnepanelen in 7 jaar terugverdienen, terwijl de ramen veel langer meegaan.’ Volgens Buskens zijn thermochrome ramen beduidend goedkoper dan vergelijkbare ramen met elektrische schakeling.