Hoe VIKTOR het parametrisch ontwerpen in de bouw en infra verandert!

Leestijd: 6 minuten

Loet van Bergen

Bedrijven in de bouw en infra maken een turbulente transformatie door naar een hoger niveau van digitalisering. De reden hiervoor is dat deze sector behoorlijk achterloopt ten opzichte van andere industrieën. Net als in andere sectoren gebeurt digitale transformatie op allerlei aspecten en doorheen alle fasen van een project.

Dit betekent dat digitale transformatie een relevant onderwerp is van aanbesteding en engineering tot uitvoering en onderhoud. In-house applicatieontwikkeling is de laatste jaren toegankelijker geworden. Hoewel ontwerptools goed zijn in het leveren van generieke mogelijkheden, kunnen bedrijven de productiviteit verhogen door hun eigen oplossingen te coderen om hun eigen problemen aan te pakken.

Geautomatiseerde oplossingen voor ontwerpprocessen

Tegenwoordig zijn er parametrische programma’s die een geautomatiseerde oplossing bieden voor complexe en herhaalde ontwerpprocessen in de civiele techniek. Een ervan is het web-based platform VIKTOR. Met dit platform kunnen kleine en grote bedrijven met het VIKTOR Python-pakket applicaties bouwen (zie https://www.viktor.ai/platform)die zijn toegesneden op hun engineeringprocessen en ontwerpprocessen om deze volledig te integreren en te optimaliseren en hiermee vereenvoudigde interactieve inzichten te bieden vanuit bronapplicaties zoals BIM360, SCIA, PLAXIS, Primavera, Excel en Revit (zie https:www.viktor.ai/blog/37/revit-data-driven-decision-making-app). Zo kun je niet alleen de software van je bronapplicatie gebruiken voor geautomatiseerde en geoptimaliseerde ontwerpen, maar heb je ook toegang tot een dashboard waar je alle projectgegevens kunt bekijken, analyseren, vergelijken en controleren. “Hiermee maken we het werk van de ingenieur leuker door repetitief werk te automatiseren”, vertelt Stijn Jansen CPO bij VIKTOR. “Waardoor er meer tijd is voor het echte denkwerk en de ingenieur zichzelf onderscheidend kan maken.”

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: