Het belang van R&D in NL

Leestijd: 2 minuten

Jan Spoelstra

Bij deze TW ontvangt u onze jaarlijkse inventarisatie van R&D-uitgaven bij Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. ASML staat weer met stip op één, met meer dan twee miljard euro aan budget voor onderzoek en ontwikkeling. De chipmachinefabrikant heeft alles meezitten momenteel, waardoor ze ook nog een sympathieke bijdrage aan het zorgpersoneel konden leveren tijdens de pandemie. Er is namelijk (1) een chiptekort en (2) de meeste grote trends die we zien in de wereld vereisen toenemende rekenkracht in chips. En daarmee valt ook de rest van ons R&D-onderzoek, dat overigens door de vrijwilligheid waarmee bedrijven meedoen nog verre van compleet is, op zijn plaats.

Zo werkt Philips aan slimme medische zorg en een wereld waarin we met zijn allen steeds ouder worden en langer gezond willen leven; terwijl de tekorten aan zorgpersoneel onverminderd hoog blijven. Dat lossen we op met technologie.

Daarnaast zie we de radarsystemen van Thales in de lijst. Tijdens een rondleiding in Hengelo heb ik me eens laten vertellen hoe ze in staat zijn om relatief kleine kogels te voorzien van elektronica, en met radarbundels gedurende tientallen kilometers de kogels in een baan te houden. Om daarmee louter de buitenboordmotor van een speedboot met criminele lieden aan puin te schieten. Toenemende geopolitieke spanningen en de noodzaak van hightech defensiematerieel. Die trend blijft doorgaan, en daar heb je de krachtigste chips voor nodig.

Of het bedrijf Nedap dat met zijn near field communicatietechnologie producten, toegangspasjes van personeel of zelfs hele kuddes vee voorziet van tags, die communiceren met ontvangers. De toepassingen van voorraadbeheer in distributiecentra, toenemende vraag naar beveiliging in gebouwen of het volgen van goederen zijn eindeloos. En wederom belandt er bij deze ontwikkeling data in geheugenchips, waar slimme software dan weer mee aan het rekenen slaat.

En dan hebben we nog VDL en DAF Trucks. Het is bekend dat voertuigen rijdende IT-netwerken zijn. Een trend die niet zal stoppen voordat auto’s inherent veilig zijn door slimme software en rekenkracht aan boord. Met als stip op de horizon autonoom rijden.

Een chipmachinefabrikant staat aan de basis deze (en meer) ontwikkelingen. En in Nederland staat dat bedrijf bovenaan ieder R&D lijstje. Geen enkel land in de wereld kan dat zeggen. Begin juni publiceerde het FD een uiteenzetting van de rechtszaak die ASML voert tegen Chinese spionage. Een Chinese ingenieur heeft broncodes voor de aansturing van lithografiemachines van de VS mee naar China genomen. Het is de VS en ASML menens dat deze technologie binnenboord blijft, en hun klanten niet met Chinese concurrentie in zee gaan. Fascinerend hoe de denkkracht van R&D’ers uiteindelijk handelsrelaties tot op het hoogste geopolitieke niveau onder spanning zet. Al die miljarden euro’s R&D-budget uit ons lijstje… ze brengen wat teweeg.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required