Hersenzenuwbanen in beeld voorkomt blindheid

Leestijd: < 1 minuten

Indra Waardenburg

Door visuele zenuwbanen in de hersenen in kaart te brengen, worden minder patiënten blind na een epilepsieoperatie. Dit concludeert Chantal Tax die op maandag 16 april cum laude afstudeerde aan de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e.

Jaarlijks worden zeventig patiënten, die lijden aan de meest voorkomende vorm van epilepsie, geopereerd. Hierbij snijden neurochirurgen de epileptische focus aan de zijkant van het brein weg, maar bij een kwart raakt de chirurg echter een visuele zenuwbaan, met blindheid tot gevolg.

Met behulp van algoritmes en verbeterde MRI-scanprotocollen optimaliseerde Tax de beeldverwerking van de veelal gebruikte diffusie-MRI (beeldvorming aan de hand van bewegende watermoleculen) en kon zodoende een plattegrond van de aanwezige zenuwbanen reconstrueren. Met deze plattegrond voorziet zij neurochirurgen van de nodige informatie, voordat deze beginnen met de operatie.  

Tax is na haar afstuderen begonnen met haar promotieonderzoek aan het Universitait Medisch Centrum Utrecht. Daar zal zij zich verder verdiepen in de beeldverwerking van diffusie MRI-scans. ‘Het zou mooi zijn om de zenuwbanen live in kaart te kunnen brengen’, aldus de kersverse promovenda.

Lees ook

Nieuwsbrief