Helft energie Amerikaanse leger uit niet-fossiele bronnen

Leestijd: 2 minuten

Teake Zuidema

De adoptie van groene energie door het Amerikaane leger betekent een grote stimulans voor duurzame technologieën.

Het transport van diesel vanuit Pakistan naar een voorpost in Afghanistan kost het Amerikaanse leger honderd dollar per liter. Bovendien sneuvelt gemiddeld bij iedere 24 brandstoftransporten een soldaat. ‘Het beschermen van de brandstof en de transporten weerhoudt de troepen ervan te doen waarvoor ze zijn gekomen’, aldus Ray Mabus, de staatsecretaris van de Navy, de Amerikaanse Marine.

 

Vandaar dat Mabus en de andere generaals van het Pentagon grootscheeps investeren in groene energie. In 2020 moet de helft van alle energie die het Amerikaanse leger gebruikt, afkomstig zijn uit niet-fossiele bronnen. Dit betekent een grote stimulans voor nieuwe groene technologieën. ‘Wanneer het leger het wil hebben, dan wordt het gemaakt’, aldus Mabus in de New York Times.

 

In de laatste week van september arriveerde een bijzondere groep van 150 mariniers in Afghanistan. Ze zijn uitgerust met draagbare (opvouwbare) zonnepanelen, zeer zuinige lampen en zonnetenten die behalve de nodige schaduw ook elektriciteit leveren.

 

Met deze nieuwe apparatuur is Company I niet afhankelijk van kerosine en dieselgeneratoren. Dankzij de zonne-energie hebben de mariniers grotere mobiliteit op het slagveld.

 

Het materieel van het leger verbruikt enorm veel brandstof. Een MRAP (mine-resistant ambush protected) pantservoertuig weegt 22.000 kilogram en rijdt nog geen twee kilometer op een liter diesel. Het Pentagon investeert daarom grootscheeps in de ontwikkeling van voertuigen en vaartuigen met hybride en elektrische aandrijving en in de ontwikkeling van biobrandstoffen die lokaal worden geproduceerd.

 

De Navy introduceerde vorig jaar de U.S.S Makin Island, een amfibisch transportvaartuig dat bij snelheden onder tien knopen elektrisch wordt aangedreven. ‘Je wint onmiddellijk een strategisch voordeel wanneer een schip of een vliegtuig minder vaak bevoorraad hoeft te worden door een tanker’, zo onderbouwt Mabus.

 

Daarnaast investeert de Navy in een mobiel koelsystemen waarbij een leiding drie meter diep in de koele aarde wordt gestoken om barakken en tenten te koelen.

 

De Mariniers experimenteren met een waterzuiveringssysteem op zonne-energie en ook met een mobiel systeem (op een truck) waarmee lokaal biobrandstof kan worden gemaakt.

 

Het Pentagon wil dat Fort Irving, een grote militaire basis in Californië, vanaf 2017 al zijn energie betrekt van een 500 MW (thermische) zonnecentrale. Windenergie slaat minder aan bij het leger. De energie van windturbines is te onvoorspelbaar. Bovendien moeten turbines hoog in het landschap staan, wat voor militairen te kwetsbaar is.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required