Fotocredit: Arbyreed

Heibel om Amerikaanse subsidie voor schone waterstof

Leestijd: 5 minuten

Amerika zet vaart achter het stimuleren van schone waterstof. Er zijn miljarden dollars beschikbaar om de productie te stimuleren. Ondertussen pruilt Europa over concurrentievervalsing en marktverstoring.

Het woestijnstadje Delta in de staat Utah heeft de aspiratie een belangrijke pionier te zijn in de evolutie van de Amerikaanse waterstof-economie. “Over een paar jaar openen we hier het grootste waterstofproject van de wereld,” zegt John Ward, woordvoerder van het Intermountain Power Project (IPP). Deze non-profit energieproducent is namelijk bezig een 1800 MW kolencentrale in Delta te vervangen door een 220 MW waterstoffabriek met ondergrondse opslag. Ward: “Onze afnemers in Californië willen niet langer stroom uit fossiele brandstoffen en daarom schakelen we over naar groene energie en waterstof.”

“Utah beschikt over een gigantisch potentieel aan wind- en zonne-energie,” zegt Ward. “Het probleem is vooral vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.” Mede daarom staat het Amerikaanse ministerie van energie garant voor een lening van 504 miljoen dollar om naast de bouw van 220 MW aan elektrolyzers ook twee plaatselijke zoutkoepels gereed te maken voor de opslag van waterstof. Ieder reservoir zal 4.500 ton waterstof of 150 GWh kunnen bevatten. Wanneer de vraag groot is, zal de waterstof uit deze opslag in een nieuw te bouwen 840 MW centrale met gasturbines worden gebruikt om groene stroom te maken.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required