Haven Gent kan voortaan grotere schepen ontvangen

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Afgelopen vrijdag voer het zeeschip de Eptalofos van Maramaris Navigation de haven van Gent binnen. Het was het grootste zeeschip dat de Belgische haven ooit heeft mogen verwelkomen.

De doorvaart van de Eptalofos betrof een derde proefvaart door de sluis; in november 2008 en maart 2009 vonden ook al een eerste en een tweede succesvolle op- en afvaart plaats. Dit naar aanleiding van het steeds groter worden van zeeschepen, de zogenoemde post-Panamax schepen. In 2007 besloot men te testen of de haven van Gent wel in staat was zulke grote schepen te ontvangen.

 

Lees verder onder de foto.


De Eptalofos verlaat de Westsluis (beeld: Havenbedrijf Gent)

Met de succesvolle doorvaart van de Eptalofos – die een lengte van 229,50 meter en een breedte van 36,98 meter heeft – met een toegelaten diepgang van 12,50 meter (na lichtering in de Put van Terneuzen) is gebleken dat voortaan nog grotere schepen door de sluis kunnen dan tot voor kort het geval was.

Voortaan kunnen schepen van het post-Panamax type door de Westsluis varen, waarmee aan de wens van de Gentse haven wordt voldaan om schepen met grotere tonnages de haven aan te laten doen. De grenzen van het bestaande sluizencomplex zijn hiermee bereikt. De haven van Gent blijft voorstander van een tweede, grotere zeesluis in het sluizencomplex van Terneuzen. Over de eventuele bouw van een tweede zeesluis onderhandelen de Vlamingen en de Nederlanders momenteel nog.

Lees ook

Nieuwsbrief