Grotere ingenieursbureaus doen weer mee

Leestijd: 4 minuten

Indra Waardenburg

De omzet bij de Nederlandse advies- en ingenieursbureaus is het afgelopen jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit de cijfers van de Top 50 ingenieursbureaus, die TW ieder jaar publiceert. Ondanks deze hogere gemiddelde omzet van het afgelopen jaar, is de gemiddelde winstmarge licht gedaald in vergelijking met het jaar daarvoor. In 2017 waren het met name de kleinere advies- en ingenieursbureaus die een stijgende lijn in hun omzet zagen; in 2018 geldt dit nu ook voor de grotere bureaus.

De positie van Arcadis, het grootste ingenieursbureau van Nederland, blijft ook dit jaar ongemoeid. Door afwezigheid van bodemonderzoeker Fugro, vormen Royal HaskoningDHV en Antea Group samen met Arcadis de top 3. In tegenstelling tot vorig jaar, toen Arcadis en Royal HaskoningDHV nog te maken hadden met een omzetdaling, zien zij hun wereldwijde omzet nu stijgen met respectievelijk 1 % en 2 %. In de top 10 zien wij dit jaar nieuwkomer Agidens, werkzaam op het gebied van automatiseringsoplossingen en validatie- & kwalificatie-support,  die zichzelf met een wereldwijde omzet van € 82,5 miljoen en een  omzetstijging van  16 % op de negende plek zet. Iv-Groep staat ook dit jaar weer in de top 10. Had het bedrijf in 2017 nog te maken met de grootste omzetdaling (29 %) in de Top 50, stijgt de wereldwijde omzet dit jaar met 21 % naar € 98,4 miljoen.

In vergelijking met het jaar daarvoor is de wereldwijde omzet in 2018 met 13 % toegenomen. In 2017 was dit slechts 5 %. Vorig jaar was dit vooral te wijten aan de 25 grootste bureaus, die toen te maken hadden met een gemiddelde omzetstijging van 2 %, terwijl de 25 kleinste bureaus een gemiddelde omzetstijging van 9 % noteerden. Dit jaar is dit 10 % bij de grootste bureaus en 16 % bij de kleinere bureaus. De gemiddelde winstmarge is dit jaar iets gedaald; van 7 % naar 6 %. De cijfers van de Top 50 Ingenieursbureaus komen overeen met de verwachtingen die ir. Jacolien Eijer, directeur van branchevereniging NLingenieurs, vorig jaar al ventileerde. Uit de conjuctuurmeting van NLingenieurs bleek toen dat er een toename in het aantal opdrachten werd verwacht, maar dat de hogere loonlasten -door het tekort aan goedgeschoold personeel- van invloed zouden zijn op de winstmarge.

De meest opvallende stijger dit jaar is DEMCON. Deze high-end technologieleverancier van producten en systemen noteerde een groei van 76 % en klom daarbij vijf plekken omhoog in de Top 50 (zie kader). Naast DEMCON  zagen ook MechDes Engineering bv en EversPartners Raadgevend Ingenieursbureau hun wereldwijde omzet flink stijgen; met respectievelijk 71 % en 121 %. MechDes Engineering bv dankt deze groei hoogstwaarschijnlijk aan de overname van TT-beheer, inclusief de dochtervennootschappen TT-Engineering en TT-Technical Team, die  april vorig jaar plaatsvond. “De schaalvergroting geeft meer mogelijkheden om een gedegen opleiding te bieden voor mechanical engineers. Ook kan het bedrijf grotere projecten aan”, quootte directeur Henk van Ommeren toen in De Stentor.

EversPartners Raadgevend Ingenieursbureau is dit jaar één van de nieuwkomers in de Top 50. Met een omzet van € 8,4 miljoen kwam het bedrijf binnen op plaats 42. Het ingenieursbureau is onder andere betrokken geweest bij de renovatie en restauratie van woningbouwcomplex Het Schip in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, dat onlangs is genomineerd voor de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019. Het complete traject duurde van 2015 tot 2018 en omvatte de restauratie van 81 huurwoningen, het museale postkantoor, de museumwoning en het vergaderhuisje.

Ook dit jaar ontbreken er weer een aantal spelers in de lijst. Fugro, Joulz Energy Solutions, Cauberg-Huygen en QING Group hebben deze keer geen gegevens aangeleverd. Ingenieursbureau Gemeente Den Haag heeft laten weten dat in G4 verband (samenwerkingsverband van de vier grootste gemeenten, red.) is afgesproken om dit jaar niet mee te doen. Ingenieursbureau A. Palte heeft dit jaar wederom meegedaan, maar valt met een omzet van € 3,1 miljoen en € 2,9 miljoen net buiten de lijst.

Net als vorig jaar zijn de ingenieursbureaus met het hoofdkantoor buiten Nederland niet meegenomen in de reguliere Top 50, maar publiceren wij deze in een apart overzicht. Dit jaar hebben wij echter -voor een meer realistische vergelijking- gevraagd naar de (wereldwijde) omzetcijfers vanuit de Nederlandse vestiging(en). Door deze manier van benaderen blijkt Sweco toch het grootste ‘buitenlandse’ ingenieursbureau met een wereldwijde omzet van € 199 miljoen. AECOM staat nu op de tweede plaats met zijn Nederlandse omzetcijfers, die vorig jaar nog verviervoudigd waren in vergelijking met het jaar daarvoor. Dit jaar groeit het bedrijf in Nederland met 48 %. ABO-Group uit Goes, met zijn hoofdkantoor in België, is dit jaar de nieuwkomer in deze lijst. Met een omzet van € 9,3 miljoen sluit hij dit rijtje af. Van de vijf ingenieursbureaus noteert alleen een Mott MacDonald een kleine daling (5 %) in zijn wereldwijde omzet. Desondanks spreken alle vijf bureaus van een positieve winstmarge, variërend van 1 % tot 11 %.

Net als in de R&D Top 30, die TW onlangs publiceerde, stijgt DEMCON ook in de Top 50 Ingenieursbureaus. Met een wereldwijde omzet van € 55 miljoen kwam het ingenieursbureau op plaats 11 terecht. ‘Onze groei in 2018 is voornamelijk een organische groei. We hebben de handigheid gehad dat we veel nieuwe medewerkers hebben kunnen aantrekken, zowel starters als ervaren krachten, waardoor we veel meer werk hebben kunnen verrichten’, vertelt dr.ir. Dennis Schipper, CEO bij DEMCON. Het bedrijf heeft het afgelopen jaar ook een aantal overnames gedaan, waaronder Systec in het Duitse Münster. ‘Ons werk wordt steeds internationaler; slechts een klein gedeelte van het werk vindt nog plaats in Nederland. Deze overname heeft dan ook nog niet zozeer bijgedragen aan de toegenomen omzet, maar is wel goed voor onze positie in Duitsland. Zo kunnen we Duitse klanten in hun eigen taal te woord staan en bedienen we op deze manier het al bestaande netwerk van Systec’, aldus Schipper.

Bekijk ook de volledige Top 50 Ingenieursbureaus 2019.

Lees ook

Nieuwsbrief