Grote getijdecentrale in Oosterscheldekering

Leestijd: < 1 minuten

Thomas van de Sandt

  • ‘s werelds grootste commerciële centrale
  • 5 turbines
  • Samen 1,2 MW

Vanaf dit najaar doet de Oosterscheldekering niet langer alleen dienst als waterkering en als weg, maar ook als ’s werelds grootste commerciële getijdecentrale. De vijf turbines van het Nederlandse bedrijf Tocardo die de komende maanden in de kering worden geïnstalleerd hebben een totaal vermogen van 1,2 MW, genoeg om zo’n duizend huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Volgens Tocardo is de Oosterscheldekering vanwege de sterke waterstromen in het gebied de meest geschikte locatie voor het opwekken van getijde-energie in Nederland. Als de getijdencentrale een succes is, staan het bedrijf uit Den Oever en Rijkswaterstaat ervoor open om het aantal turbines in de toekomst verder uit te breiden. Op Omroep Zeeland waarschuwt waterbouwkundige Tjerk Zitman van de TU Delft echter nu al voor de risico’s van dat uitbreidingsplan.

De turbines zijn vergelijkbaar met de turbines die Tocardo eerder al in de Afsluitdijk installeerde. Dat zijn een testturbine die inmiddels alweer zes jaar elektriciteit aan het net levert en een drietal aan elkaar gekoppelde turbines met een totale capaciteit van 300 kW die eerder dit jaar online kwamen.

Behalve turbinebouwer Tocardo en de beheerder van de kering Rijkswaterstaat is er nog een flink aantal bedrijven bij het getijdeproject bij de Oosterscheldekering betrokken. Mede-aandeelhouder Huisman ontwierp de ophangconstructie van de turbines, Strukton – ook al vanaf het begin betrokken – verzorgt bij de uitvoering het projectmanagement, Mammoet doet de installatie en ingenieursbureau Antea Group maakt de constructieve berekeningen en het monitoringsplan voor fauna. Daarnaast verzorgen de Zeeuwse bedrijven Istimewa Elektrotechniek, Van der Straaten en Hillebrand de elektrotechnische installatie en staalconstructies.

 

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required