Grootste zonneproject ter wereld in Saoedi-Arabië

Leestijd: < 1 minuten

Gerald Schut

Saoedi-Arabië en de Japanse SoftBank hebben een akkoord gesloten om voor $ 200 miljard (€ 161 miljard) het grootste zonneproject ter wereld te gaan aanleggen. In 2030 zou op het Arabische schiereiland 200 GW aan zonnepanelen geïnstalleerd moeten zijn: twee keer zoveel als er wereldwijd nu aan zonnestroom wordt opgewekt.

Het overeengekomen Memorandum of Understanding (MoU) is niet juridisch verplichtend. Energieexpert Bart Lucarelli noemt de plannen tegenover nieuwsbureau Bloomberg ‘onwerkelijk en nimmer vertoond’. Als het project op één locatie wordt uitgevoerd ontstaat er een zonnepark van meer dan 2.000 km2, berekende Bloomberg. Dat is bijna even groot als de provincie Limburg.

In 2019 moet een eerste etappe gerealiseerd zijn met 7,2 GW (bijna 3 maal zo veel als het huidige Nederlandse PV-vermogen). SoftBank investeert in die eerste fase $1 miljard.

Prins Bin Salman van Saoedi-Arabië kondigde in 2016 aan zijn land minder afhankelijk van olieproductie te willen maken. Tot nu toe heeft het land weinig stappen gezet om hernieuwbare energiebronnen te ontwikkelen.

Het zonneproject van Saoedi-Arabië en de SoftBank is 40 keer groter dan het grootste bestaande plan. Vorig jaar kondigde buurland de Verenigde Arabische Emiraten aan dat het in Dubai in 2030 een zonnepark van 5 GW gerealiseerd wil hebben.

Technologiecriticus Evgeny Morozov (Stanford) waarschuwde onlangs voor de grote sommen geleend geld waarmee de Japanse SoftBank vooral Europese technologie start ups opkoopt. Volgens hem maakt Europa zich hier kwetsbaar mee.

Lees ook

Nieuwsbrief