Grootste UV-zuivering voor New York

Leestijd: < 1 minuten

Teake Zuidema

New York opent deze maand de grootste UV-installatie van de wereld die per dag acht miljoen kubieke meter water desinfecteert.

Negen miljoen New Yorkers kregen hun zeer goede kwaliteit drinkwater tot nu toe ongefilterd via een complex van tunnels en aquaducten uit waterreservoirs tweehonderd kilometer ten noorden van de stad in de stroomgebieden van de Catskill en de Delaware. Omdat de EPA, het ministerie van milieu, hogere eisen stelt aan drinkwater opent New York deze maand een UV-zuiveringsinstallatie die micro-organismen als Cryptosporidium en Giardia onschadelijk maakt.

De Catskill-Delaware Ultraviolet Disinfection Facility in Westchester County heeft 1,3 miljard dollar gekost en beschikt over 56 UV-eenheden. Met een capaciteit van acht miljoen kuub per dag is het de grootste UV-installatie ter wereld.

In iedere roestvrijstalen reactor (zes meter lang, twee meter breed) zitten 210 UV-lampen. Iedere eenheid is zo gebouwd dat al het water met een doorstroomsnelheid tussen één en twee meter per seconde vlak langs een UV-lamp stroomt. De fotonen van het UV-licht penetreren in de cellen van micro-organismen en beschadigen daar het dna.

Het was een grote opgave voor de bouwers en planners om het water uit het meer dan honderd jaar oude, op zwaartekracht gebaseerde, systeem op de juiste snelheid door het nieuwe complex te laten stromen. Momenteel wordt een deel van het systeem getest. Begin augustus zal het hele complex in gebruik worden genomen.

Het projectmanagement is uitgevoerd door de joint venture Malcolm Pirnie/CH2M Hill. Het ingenieursbureau Malcolm Pirnie werd tijdens de uitvoering van het project, in 2009 overgenomen door Arcadis.

De verwachting is dat deze nieuwe waterzuiveringsinstallatie een stimulans zal zijn voor de bouw van meer UV-systemen. Los Angeles heeft al een plan om een UV-installatie te bouwen met een capaciteit van twaalf miljoen kuub per dag.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required