Grootste onderwijshervorming in bestaan TU/e

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Op 9 juni gaf rector magnificus Hans van Duijn van de Technische Universiteit Eindhoven het startsein voor wat hij de grootste onderwijshervorming in het 55-jarig bestaan van de universiteit noemde: de oprichting van een Bachelor College.

De hervorming van het bacheloronderwijs aan de TU/e geeft studenten meer keuzevrijheid bij het kiezen van vakken. Alle studenten krijgen een gemeenschappelijk gedeelte van 30 EC’s in hun bacheloropleiding. Buiten dit gedeelde curriculum en een major van 90 EC’s kunnen ze zelf hun vakken kiezen. ‘Hoewel de studenten zelf hun vakken kunnen kiezen, is het belangrijk dat ze de gevolgen van hun keuzes goed beseffen. Zo kunnen sommige keuzes de toegang tot bepaalde masters uitsluiten. Maar we denken echter dat deze opzet vooral zal leiden tot een omgekeerde situatie, waarbij veel studenten juist op basis van de master die ze willen volgen hun bachelorvakken kiezen. Een gedeelte in de bachelor kunnen de studenten echt helemaal zelf bepalen’, zegt Floris Ran, bestuurswoordvoerder van de TU/e.

 

Het Bachelor College moet leiden tot meer variatie binnen de ingenieurs die de TU/e levert: sommige ingenieurs zullen zich gespecialiseerd hebben binnen één van de traditionele technische disciplines, terwijl anderen opgeleid zullen zijn om op het raakvlak van technische en niet-technische disciplines te werken.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: