Grondstof voor recyclebare flessen voor AmBev komt uit Delfzijl

Leestijd: < 1 minuten

Het Nederlandse bedrijf Avantium zal een grondstof voor volledig plantaardig en recyclebare kunststof flessen gaan produceren voor AmBev, onderdeel van het grootste frisdrank- en bierbedrijf ter wereld. De kunststof, polyethyleen furanoaat ofwel PEF, laat bovendien minder zuurstof en CO2 door dan PET, waardoor de frisdrank langer zijn kwaliteit behoudt.

Avantium bouwt momenteel in Delfzijl, Nederland, ‘s werelds eerste commerciële fabriek voor de productie van FDCA (furaandicarbonzuur) uit plantaardige suikers. FDCA is het hoofdingrediënt voor het maken van de plantaardige, zeer recyclebare kunststof PEF. Het bedrijf verwacht de FDCA-fabriek tegen eind 2023 te openen, zodat PEF vanaf 2024 commercieel kan worden gelanceerd.

PEF heeft superieure eigenschappen in vergelijking met de huidige veelgebruikte verpakkingsmaterialen op basis van aardolie. Zo is de zuurstofbarrière van PEF tien keer beter dan die van PET, en is de CO2-barrière zestien keer beter.

Het Braziliaanse brouwerijbedrijf AmBev, onderdeel van de AB InBev Group, heeft mede daarom een afnameovereenkomst getekend met Avantium. AmBev zal PEF afnemen en gebruiken om flessen te maken voor haar frisdrankenportfolio. Het is een van de tien partijen met wie Avantium al een afnameovereenkomst heeft getekend. Daaronder zit ook LVMH, het grootste conglomeraat ter wereld van luxeproducten.

Spin-off

Avantium is in 2000 opgericht als een spin-off van Shell. De bouw van de zo genaamde FDCA flagship plant op het chemiepark in Delfzijl is al in 2020 aangekondigd. Daar zullen naar verwachting 70 medewerkers 5000 ton FDCA per jaar uit biomassa produceren. Dit jaar is met de bouw gestart. 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: