‘Groene waterstof al concurrerend’

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Voor kleine en middelgrote gebruikers in nichemarkten kan de kostprijs van waterstof uit hernieuwbare energiebron (‘groen’) al concurreren met waterstof uit aardgas (‘grijs’). Dat schrijven onderzoekers van de Technische Universiteit München en Stanford in Nature Energy. Ze voorzien zelfs dat groene waterstof binnen tien jaar ook voor grootschalige industriële gebruikers concurrerend zal worden door snel dalende prijzen voor zonnepanelen, en windmolens.

In twee scenario’s voor kleinschalig gebruik laten de onderzoekers zien dat een elektrolyser met eigen winturbines waterstof kan leveren voor de zelfde prijs als grijze waterstof: € 2,84 in Duitsland en € 3,11 in Texas. Dit is een erg optimistisch scenario, waarbij er vanuit gegaan wordt dat de turbines met subsidie gebouwd worden, dat de elektrolyser kan profiteren van fluctuerende stroomprijzen en de installatie ontheffing krijgt van de Duitse wettelijke eis om hernieuwbare stroom in het stroomnet in te voeren. De prijs is vergeleken met grijze waterstof, waarbij de vrijgekomen CO2 niet onder de grond wordt opgeslagen. Waterstof in combinatie met CCS wordt blauwe waterstof genoemd en zal door de extra kosten voor opslag volgens de onderzoekers niet van de grond komen.

De prijs van windturbines zal jaarlijks met 4% dalen, verwachten de onderzoekers, waardoor de kosten in 2030 gehalveerd zijn. Bovendien voorzien ze een toenemende capaciteitsfactor: turbines zullen een steeds groter deel van hun theoretische maximum vermogen bij perfecte wind gaan realiseren. De capaciteitsfactor van windmolens op land is nu zo’n 30% en zal volgens de onderzoekers met 0,7 % per jaar groeien. : ze produceren drie tiende van hun theoretisch vermogen.

René Peters, directeur gastechnologie bij TNO, vindt het onderzoek niet maatgevend voor Nederland: ‘Het onderzoek gaat uit van een marktprijs van €1 à 3 voor grijze waterstof. In Nederland is dat eerder € 1, à 1,50. Dat Nederlandse prijspeil zal groene waterstof nog niet snel bereiken.’ Het algemene idee snijdt hout, denkt Peters. De kosten van groene waterstof gaan dalen. ‘De trend is goed, maar de snelheid is wel erg optimistisch.’ Maar Peters voorziet eerder een snelle kostendaling in de prijs van offshore molens dan die van onshore turbines, zoals de onderzoekers voorzien. Bovendien wordt het op systeemniveau pas interessant om waterstof van hernieuwbare stroom te maken als de volledige stroomvoorziening vergroend is. Tot die tijd is het efficiënter om groene stroom direct aan te wenden voor elektriciteitsverbruik in plaats van er waterstof van te maken.

Volgens een andere recent onderzoek zou power 2 gas over tien tot vijftien jaar winstgevend zijn.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: