Mischa Brendel
- 5.000 robotarmpjes
- Glasvezeldraden
Het Amerikaanse ministerie van Energie heeft officieel goedkeuring gegeven aan het project DESI (Dark Energy Spectroscopic Instrument). Hiermee kan volgend jaar de installatie van dit instrument op de Nicholas U. Mayall telescoop in Arizona van start gaan.
Met de goedkeuring komt ook extra financiering vrij voor de verdere ontwikkeling. Vanaf 2019 onderzoekt het instrument hoe het heelal zich kort na de oerknal uitzette. Ook moet het meer inzicht bieden in donkere energie, een energievorm waarvan men denkt dat deze verantwoordelijk is voor de versnelling van de uitdijing van het universum. Hiertoe vangt DESI het licht van miljoenen sterrenstelsels op met glasvezeldraden, die robotarmpjes in de juiste posities draaien; deze 5.000 robotarmpjes met een lengte van ruim 25 cm richten de glasvezelkabels elke paar uur op een ander deel van de sterrenhemel. Door de gevoeligheid van de draden vangen zij veel licht in hun beelden op, die vervolgens worden geanalyseerd.
Lees verder onder de foto
Honingraatstructuur waarin de glasvezeldraden komen (copyright: DESI)
‘DESI zal in staat zijn een 3d-kaart van het universum te maken met een orde van grootte meer roodverschuivingen dan er momenteel voorhanden is’, aldus Brenna Flaugher, een van de onderzoekers betrokken bij het project. Roodverschuiving is het verschijnsel waarbij uitgezonden licht bij ontvangst naar een lagere golflengte (richting ‘rood’) is verschoven. Het geeft informatie over de afstand van het de bron van het ontvangen licht.
‘De DESI-kaart zal patronen blootleggen die het resultaat zijn van de interactie tussen druk en zwaartekracht in de eerste 400.000 jaar na de oerknal’, aldus DESI-woordvoerder Daniel Eisenstein.