Gooise brug wint betonprijs

Leestijd: < 1 minuten

Rijkert Knoppers

De Gooise brug in De Meern, gemeente Utrecht is een van de zes winnaars van de Betonprijs 2011, die verleden week tijdens de Betondag in de Rotterdamse Doelen is uitgereikt.

Het gaat om de eerste brug in Nederland die met behulp van voorspanning in combinatie met zhsb (zeer hoge sterkte beton) is gebouwd.

De betonnen voetgangersbrug over de Leidsche Rijn in De Meern is ontworpen met voorspanning en staalvezels, maar zonder traditionele wapening. Een unicum, oordeelde de jury, en koos uit elf inzendingen in de categorie Bruggen en Viaducten dit ontwerp van Ingenieursbureau Utrecht als winnaar.

Als aannemer was Romein Beton bij de constructie betrokken. De 20 meter lange brug, met een breedte van 1.60 meter en een dekdikte van 450 mm zou volgens het contract een kubusdruksterkte van minimaal 135 N/mm2 en een buigtreksterkte van minimaal 15 N/mm2 moeten hebben. In de brug zijn vier spankanalen opgenomen waarin telkens negen voorspanstrengen zijn ondergebracht. Door het gebruik van zhsb in combinatie met voorspanning haalt de ruim 29 ton zware brug de afstand van oever tot oever zonder steunpunten.

De tweejaarlijkse Betonprijs had dit jaar 98 projecten in zes verschillende categorieën. In de categorie woningbouw ging de eerste prijs naar ‘De Kroon’, een 130 meter hoge woontoren in de binnenstad van Den Haag die is opgebouwd uit betonnen gevelelementen. De met betonnen sluisdeuren uitgeruste Sluis 0124 in Amsterdam kwam in de categorie waterbouw als beste naar voren. Daarnaast kregen tijdens de Betondag, een jaarlijks evenement van de Betonvereniging, Hurks Beton en Hurks Delphi Engineering een oeuvreprijs, met name vanwege de toepassing van geprefabriceerd beton, zoals onder meer te zien is bij het Stadskantoor Leyweg in Den Haag.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: