Goedkopere treinbeveiliging

Leestijd: 2 minuten

Thomas van de Sandt

Behalve de invoering van het Europese treinbeïnvloedingssysteem ERTMS, wacht ProRail nog een belangrijke uitdaging op het gebied van treinbeveiliging de komende jaren.

Tachtig procent van de systemen die op emplacementen de veiligheid moeten waarborgen, de zogenaamde interlockings, bestaat nog uit grote rekken met relais, die dateren van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Deze relaissystemen zijn nu aan het eind van hun levensduur en de komende tien jaar moet zo’n vijftien procent van de bestaande systemen worden vervangen door computers. Dit is een kostbare operatie, mede omdat slechts een beperkt aantal producenten, zoals Siemens, Alstom en Bombardier, hiervoor systemen aanbiedt die zijn vrijgegeven voor de Nederlandse markt.

Ingenieursbureau Movares en ProRail ontwikkelden echter een beveiligingssysteem waarbij de gespecialiseerde computers van deze aanbieders niet nodig zijn. ProRail heeft dit PLC Interlocking systeem, na een succesvolle proef en ingebruikname bij Santpoort Noord, nu voor heel Nederland goedgekeurd.

‘Wij hebben gekeken wat er buiten de spoorwereld te koop is’, legt Jean-Paul van Hengstum, programmamanager bij Movares uit. ‘Het bleek dat programmable logic controllers (PLC’s, red.), processoren die bijvoorbeeld ook in de procesindustrie of op boorplatforms worden gebruikt, perfect toepasbaar zijn binnen de spoorse beveiligingssystemen. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd.’ Al met al is gedurende de gehele levenscyclus een verschil in kosten van ruim dertig procent haalbaar tussen de op maat gemaakte computers in de spoorwegbeveiliging en de kant-en-klare PLC’s, berekende Movares.

Het ingenieursbureau stelde samen met ProRail de voorschriften op om voor de PLC’s applicaties te schrijven voor treinbeveiliging. Het maakte zelf een applicatie voor station Santpoort Noord, die sinds juli probleemloos draait. Inmiddels is bij dit station ook het oude relaissysteem niet meer beschikbaar.

PLC Interlocking is voor heel Nederland, en daarbuiten, te gebruiken, meldt Van Hengstum. ‘Je moet alleen voor elk station een eigen applicatie schrijven. Hierbij kunnen ingenieursbureaus de concurrentie met elkaar aangaan.’ Het systeem is nog niet geschikt gemaakt voor ERTMS. ‘Maar dat kan wel. Het is juist een nieuw platform om verdere ontwikkelingen op uit te voeren.’

Lees ook

Nieuwsbrief