Geleen krijgt testfabriek voor bioraffinage

Leestijd: 2 minuten

Mischa Brendel

Technologiebedrijf Avantium heeft aangekondigd een testfabriek op het Chemelot-terrein in Geleen te zullen bouwen. Deze testfabriek gaat chemische bouwstenen produceren voor duurzame brandstof en plastics.

Avantium ontwikkelde een nieuw katalytisch proces om koolhydraten afkomstig uit biomassa om te zetten in zogenoemde furanen. Furaan is een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen, bestaande uit een onverzadigde vijfring met vier C-atomen en één O-atoom. De technologie draagt de naam YXY, uit te spreken als ‘iksie’. Furanen zijn bruikbaar voor de productie van biobrandstof en diverse polymeren.

 

Avantium bouwt de fabriek, die naar verwachting in het eerste kwartaal van 2011 voltooid zal zijn, om de YXY-productie te demonstreren op grotere schaal. In de testfabriek zal het bedrijf meerdere tonnen chemische bouwstenen produceren voor de productie van duurzame brandstof en plastics. Avantium werkt samen met partners als NatureWorks en Teijin Aramid om tot de productie van nieuwe materialen te komen, gebaseerd op de YXY-technologie. Voor de ontwikkeling van YXY-brandstoffen werkt het Amsterdamse bedrijf samen met Daf Trucks.

 

Voor de bouw van de testfabriek ontving Avantium één miljoen euro subsidie van het ministerie van Landbouw in samenwerking met Agentschap.nl. Om de testfabriek langer open te houden en om de YXY-technologie sneller op de markt te kunnen brengen, is Avantium momenteel bezig met een grotere financieringsronde; het bedrijf verwacht deze financieringsronde van circa vijftien miljoen euro succesvol af te sluiten voor het eind van 2010. Tom van Aken, CEO van Avantium: ‘We denken dat we het proces nu zover ontwikkeld hebben dat het op prijs kan gaan concurreren met bestaande plastics en chemicaliën die nog uit olie gemaakt worden.’

 

Avantium verwacht dat de YXY-bouwstenen gebruikt gaan worden voor de productie van onder meer water- en frisdrankflessen, textiel, supervezels, weekmakers, harsen, verven en lakken.

 

Onlangs werd ook bekend dat Avantium is opgenomen in de Cleantech Top 100, een lijst met bedrijven waarvan men verwacht dat zij in de komende vijf tot tien jaar de grootste markimpact zullen hebben.

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: