Gelast filterdoek koekt niet aan

Leestijd: < 1 minuten

Patrick Marx

Limburg Filter uit Maastricht ontwikkelde een filterdoek voor industriële vloeistoffiltratie dat na het reinigen geen filterkoek vasthoudt.

Traditioneel worden de filterdoeken met de hand rond een rubberen profiel genaaid. Hierbij ontstaan oneffenheden in het doek. Bij het reinigen van de filters, blijft filterkoek op deze oneffenheden achter, wat de kwaliteit en de levensduur van het filter benadeelt. Bovendien kost het reinigen extra tijd.

Limburg Filter lost dit op door het doek met hete lucht op het profiel te lassen, waardoor het doek volkomen vlak blijft. Omdat de filterkoek nu nauwelijks de kans achter te blijven, gaat het doek langer mee en verloopt de filtratie efficiënter.

Een extra rubberen ring op de filterplaat voorkomt lekkage, zodat het filter geschikt is voor het behandelen van gevaarlijke stoffen. Het nieuwe product draagt daarom de naam Leaktite. Limburg Filter bewees de werking van de filters tijdens het verwijderen van metaalhydroxideslurry uit afvalwater van het metaalverwerkingsbedrijf Thomas Regout in Maastricht.

De geheel geautomatiseerde productie van de filterdoeken en -platen vindt in Nederland plaats en niet langer in lagelonenlanden als China en India, waar traditionele filters worden genaaid. ‘Het duurde even voordat onze lasrobot precies deed wat we wilden maar de kwaliteit en reproduceerbaarheid zijn zo groot dat zelfs de beste vakman dit niet kan evenaren’, aldus Frank Kruip, directeur van Limburg Filter.

Inmiddels werken twaalf bedrijven met het nieuwe filterdoek. Kruip verwacht dat de productietechniek wereldwijd een succes wordt.

Lees ook

Nieuwsbrief