Gehackte plaatjes ruilen

Leestijd: 2 minuten

Vivianne Bendermacher

Terwijl jij heerlijk rustig TW zit te lezen, zit er ondertussen misschien wel iemand net zo rustig te grasduinen in je cloud.

Wie weet heb je nog wel ergens een pikant plaatje verstopt waar een hacker goede sier mee kan maken bij zijn vrienden. Voor de vrouwelijke lezer is die kans overigens wel iets groter, want het bewuste hackerscollectief dat stiekeme momenten doorbrengt in andermans cloud, bestaat volgens onderzoek van RTL, veelal uit mannen op zoek naar vrouwelijk naakt. Hackers ruilen buitgemaakte naaktfoto’s en -video’s met elkaar alsof het voetbalplaatjes zijn, zo kwam afgelopen week naar buiten.

Dat ‘naar buiten komen’ is natuurlijk niet de bedoeling. In het RTL Nieuws-artikel over het ruilende hackerscollectief verzucht een van de cybercriminelen: ‘Je ziet foto’s overal in de media, terwijl dat niet moet.’ Dat heeft weinig met ethiek, een ‘beroepscode’, of zelfs maar wroeging te maken, maar alles met hun eigen gewin. Zodra zo’n blootfoto in de spotlights komt, is de kans groot dat de dame in kwestie haar digitale voordeur van een extra slot gaat voorzien en dat is natuurlijk vervelend voor de inbrekers. Er is alleen maar een nieuw wachtwoord of liever: tweestapsverificatie nodig en dan is het subiet uit met de pret. En dus is het vooral de bedoeling dat de hackers de kiekjes dicht bij zich houden.  Om daarvoor te zorgen voegt de ‘eigenaar’ van een gestolen plaatje een uniek watermerk toe voordat het plaatje geruild wordt. Een uitgelekte foto voorzien van zo’n watermerk verraadt de lekker en betekent onverbiddelijke verbanning uit het collectief.

Wat me nog het meest verbaasde aan dit hele verhaal? Mijn eigen reactie. Ik hoor al jaren over allerhande hackerspraktijken en ik had gedacht dat ik er inmiddels mijn schouders over zou ophalen. ‘Tja, hacken en narigheid zijn onlosmakelijk verbonden aan het internet. Get used to it.’ Maar ik was (en ben) woest. Het is naïef om te zeggen, maar de brutaliteit ervan vind ik zo ongelooflijk stuitend dat ik er moeilijk woorden aan kan geven. Het slachtoffer worden van een hack, is heel vervelend, maar dit voelt als de overtreffende trap. Dit gaat over een persoon die maanden, misschien wel jaren bezoekjes brengt aan jouw cloud en in stilte misschien ook al jaren het resultaat van zijn rooftocht uitdeelt, zonder dat je hier ook maar enig idee van hebt.

Het gaat trouwens lang niet altijd om seksueel bedoelde foto’s. Een prachtige foto van een moeder die borstvoeding geeft aan haar kind kan tenslotte ook genoeg zijn voor een hacker om aan zijn trekken te komen. En over dat kind gesproken… Voor sommige doelgroepen is een foto van je badderende koter ook een prachtbuit. Ook mensen die schande spreken van vrouwen die zichzelf in weinig tot de verbeelding overlatende poses laten fotograferen, hebben daarmee misschien wel meer te beschermen dan ze denken.

Dus alsjeblieft, zet vandaag nog even je tweestapsverificatie aan op je clouddiensten. Dan kun je verder gewoon lekker blijven doen wat je wilt. Al is het in je nakie zwoel in de camera kijken: dat is potdomme je goed recht.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required