‘Geef hybride warmtepompen gratis weg’

Leestijd: 2 minuten

Gerald Schut

Dwarsdenker en ondernemer Jan Willem van de Groep heeft na zijn afscheid van de startup ‘Factory Zero’ de tijd genomen om de energietransitie van een afstandje te bekijken en gooit met het discussiestuk ‘De hybride route, versneld CO2-emissie verlagen’ de knuppel in het hoenderhok. Van de Groep, die op verschillende manieren heeft gewerkt aan kostenverlaging van bouwinnovaties voor grootschalige isolatie en elektrificatie, constateert dat die kostenverlaging te lang op zich laat wachten, waardoor ‘all-electric’ en ‘aardgasvrij’ de energietransitie dreigen te laten vastlopen op kostenplaatjes.

Van de Groep omarmt nu de hybride warmtepomp, die in uiteenlopende scenario’s een robuuste en betaalbare manier is om snel een CO2-reductie van ruimt 60% te realiseren en als ‘no regret’-optie later met andere energiedragers gecombineerd kan worden.

‘De kostenreducties voor all-electric oplossingen komen nog niet los waardoor all-electric de transitie begint te remmen. All-electric leidt weliswaar tot een grotere CO2 reductie ineens maar door het gebrek aan snelheid kan hybride voor een aanmerkelijk hogere CO2 reductie zorgen in de loop van de tijd,’ schrijft Van de Groep. Kanttekening: de ‘all-electric’ route is voor woningcorporaties eenvoudiger te realiseren dan voor particuliere woningeigenaren, doordat de corporaties drastische ingrepen beter kunnen synchroniseren met planmatig onderhoud op een grotere schaal.

Een hybride warmtepomp kost inclusief installatie zo’n €5.000, waarvan een woningeigenaar  €1.750 kan terugkrijgen. Volgens Van de Groep zou het voor de bv Nederland rationeel zijn om hybride warmtepompen gratis weg te geven. ‘De hybride route kan voorkomen dat er elders in het systeem hoge nationale kosten gemaakt moeten worden die kunnen oplopen tot een veelvoud van die €5.000 per woning. Die nationale kosten komen hoe dan ook weer op het bordje van de belastingbetaler terecht.’

Ook super goede isolatie heeft schaduwkanten vanwege de grote hoeveelheid ‘embodied energy’ in isolatiematerialen, die niet in overeenstemming te brengen is met de klimaatdoelen van Parijs, is Van de Groep gaan beseffen. Hij oppert om de bouwnorm, dat het hele huis 365 dagen per jaar op 21 graden gestookt kan worden af te schaffen. Als je die eis stelt aan slechts een deel van een huis (bijvoorbeeld keuken en woonkamer), dan kan je veel op isolatiematerialen besparen.

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: