Fugro kamt 60.000 km2 zeebodem uit op zoek naar verdwenen vlucht MH370

Mischa Brendel

Het Nederlandse Fugro gaat in opdracht van het Australian Transport Safety Bureau (ATSB) zoeken naar wrakstukken van vlucht MH370 van Malaysian Airlines, dat in maart op mysterieuze wijze van de radar verdween en vermoedelijk in de Indische Oceaan bij Australië neerstortte.

Fugro zal vanaf september met twee schepen, de Fugro Equator en de Fugro Discovery, het gebied van 60.000 km2, ruim anderhalf keer de oppervlakte van Nederland, gaan uitkammen.

Sinds juni is de Equator al in het gebied aan het werk. ‘Het schip maakt momenteel een zeekaart van het gebied’, vertelt Rob Luijnenburg, directeur strategie en communicatie bij Fugro. Het gaat daarbij om het reliëf en de diepte van de zeebodem. Satellietkaarten van dergelijke gebieden zijn slechts indicatief. Luijnenburg: ‘We weten meer van het oppervlak van de maan en van Mars dan van de bodem van de oceanen.’ Ook een Chinees schip werkt aan het in kaart brengen van het gebied.

Wanneer dit gebeurd is, wordt de Equator uitgerust met een andere akoestische sensor, een sidescan sonar, waarmee wrakstukken van het vliegtuig zichtbaar zijn te maken. Ook de Discovery is uitgerust met deze sensor, die met een kabel achter het schip wordt aangetrokken. De sensor stuurt op een diepte van 5 à 6 km akoestische signalen uit naar stuur- en bakboordzijde en recht naar beneden, tot enkele honderden meters ver. Na reflectie op de bodem vangt de sensor deze signalen weer op. Op basis van de schaduwwerking wordt een beeld opgebouwd van de bodem en wat daarop rust.

De module waar de sonar in huist, bevat bovendien nog camera’s, die extra beelden kunnen maken. De data van de scanner gaat via een datakabel (die is geïntegreerd in de sleepkabel) naar het schip.

Aan boord zijn Fugro-specialisten aanwezig, onder meer op het gebied van akoestische technologie en onder- en bovenwater­bepaling, die de data direct zullen analyseren, maar de gegevens gaan ook naar het vasteland.

De zoektocht zal een jaar gaan duren, tenzij er eerder wrakstukken worden gevonden. Luijnenburg: ‘Eén schip brengt gemiddeld 2.500 km2 per maand in kaart. Het is een ontdekkingsreis met een uitermate zwart randje.’

Lees ook

Nieuws brief
* indicates required