Mischa Brendel
Wetenschappers van het Duitse Fraunhofer instituut zijn erin geslaagd om data naar computers te verzenden met leds.
Bij deze zogenoemde visible light communication (VLC) treedt er geen kwaliteitsverlies van de data op, zo claimen de onderzoekers. Duitse onderzoekers wisten in een kamer via led-verlichting naar vier afzonderlijke laptops gelijktijdig een hd-film te verzenden met een snelheid van honderd megabit per seconde.
Het principe is simpel: met behulp van een speciaal ontwikkelde modulator schakelen de wetenschappers de lichtbron razendsnel in en uit. Een eenvoudige fotodiode wordt aangesloten op bijvoorbeeld een laptop of een smartphone, waarna dit mobiele apparaat de lichtpulsen als nullen en enen ontvangt. De Fraunhofer-onderzoekers wisten dit ‘optische wlan’ werkend te krijgen over een afstand van circa tien meter. Het grote voordeel is dat het aantal ontvangende apparaten geen effect heeft op de snelheid van dataoverdracht. Bovendien kan de led-verlichting die de data overdraagt tegelijkertijd dienst doen als kamerverlichting, zo stellen de onderzoekers. Het nadeel van de techniek is dat er niets tussen de lichtbron en de fotodiode in mag staan.
De onderzoekers wijzen erop dat het niet de bedoeling is dat VLC gewone wlan of andere bestaande vormen van draadloze dataoverdracht gaat vervangen; het is het meest geschikt als een aanvullende vorm van gegevensoverdracht. Een voorbeeld dat de wetenschappers noemen is het gebruik in vliegtuigen, waarbij passagiers via VLC informatie kunnen ontvangen of films kunnen kijken. Een vliegtuigbouwer hoeft hiervoor dan geen kabels, routers of access points in het vliegtuig aan te leggen.
Momenteel wordt gewerkt aan het verhogen van de dataoverdrachtsnelheid. ‘Met het gebruik van leds met rood, blauw, groen en wit licht waren we in het lab in staat om achthonderd megabit per seconde te versturen’, aldus projectmanager Klaus-Dieter Langer. ‘Een wereldrecord voor de VLC-methode.’