Fracken in Nederland al 338 keer toegepast

Leestijd: < 1 minuten

Herman Damveld

Door ongelukken in de Verenigde Staten is fracking omstreden. Toch is deze technologie in Nederland al 338 keer toegepast en ‘voor zover bekend’ zonder gevaar voor mens en milieu.

Dat blijkt uit een rapport van de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat de minister van EZ op 1 maart naar de Kamer stuurde.

Fracken gebeurt met behulp van vloeistoffen en chemicaliën, die onder hoge druk via buizen in de ondergrond worden gebracht. Bij de Nederlandse kleine gasvelden duurt frack-operatie maximaal een dag; dan moeten er scheuren in het gasveld zijn ontstaan waaruit vervolgens een jaar of tien gas kan worden gewonnen.

Het SodM-rapport meldt dat fracken vanaf de jaren zeventig in Nederland een standaardtechniek is en geeft een lijst van 338 fracks. De eerste op het vaste land, de ‘Coevorden-07’-frack in Drenthe, vond plaats in juni 1971. De laatste, ‘Den Velde-04’, in Overijssel in januari 2016.

Onder het Nederlandse deel van de Noordzee was de eerste frack in maart 1972 en de laatste in september 2015. Daarbij is vastgesteld dat: ‘voor zover bekend bij SodM, zich geen nadelige consequenties hebben voorgedaan voor mens en milieu. SodM is van mening dat de toepassing van fracken ten behoeve van conventionele gaswinning op een verantwoorde manier plaats kan vinden.’

Volgens SodM veroorzaakt fracken over het algemeen niet-voelbare aardbevingen maar zijn sterkere, voelbare aardbevingen niet uitgesloten. Daarom voert SodM de inspecties op en mag het Staatstoezicht bij aardbevingen meteen het frackproces stilleggen.

Arendo Schreurs, woordvoerder van NOGEPA, de branchevereniging van de in Nederland olie en gas producerende bedrijven, stelt dat ‘SodM een duidelijk rapport heeft uitgegeven. In Nederland hoort nauwkeurig toezicht bij die gaswinning en dus ook bij fracken. Het komt de kwaliteit en de veiligheid ten goede. En daar staan we voor.’

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required