Indra Waardenburg
Onderzoekers van het Fom-instituut Amolf hebben in samenwerking met Philips Research een nieuw type antireflectie-coating ontwikkeld, waarmee zij de reflectie van zonnecellen kunnen verlagen van veertig naar één procent. Het rendement wordt hiermee flink verhoogd.
De onderzoekers bedekten de zonnecellen met verstrooiende silicium nanodeeltjes, waardoor de zonnecellen zwart kleurden. De nanodeeltjes vormen kleine trilholtes, die het opgevangen licht opsluiten. Nadat het licht hier enkele rondjes draait, verdwijnt het vervolgens in de silicium plak. Door hun afmetingen zijn de nanotrilholtes in staat om licht met verschillende golflengtes op te vangen, waardoor alle kleuren van het licht bruikbaar zijn en er uiteindelijk geen lichtenergie verloren gaat.
Om de zonnecellen te ontwikkelen hebben de onderzoekers een nieuwe techniek toegepast; met behulp van een rubber stempel rolden zij het gewenste patroon over de silicium plak. Deze stempeltechniek is eenvoudig te gebruiken als een roll-to-roll proces tijdens het standaard productieproces.
Prof.dr. Albert Polman, de projectleider van dit onderzoek, geeft aan dat de antireflectie-coating niet alleen bruikbaar is voor silicium. Ook andere sterk reflecterende materialen zoals lenzen, camera’s en fotodetectoren hebben baat bij deze coating.