Fokker nieuw leven ingeblazen

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

Het lijkt erop dat vliegtuigfabrikant Fokker een doorstart gaat maken.

Het bedrijf NG Aircraft wil de Fokker 100 nieuw leven inblazen met de Fokker 100 NG (Next Generation). De Nederlandse regering heeft – mits de EU goedkeuring geeft – al 20 miljoen euro ontwikkelingskrediet toegezegd. Vliegtuigfabrikant Fokker ging in 1996 failliet.

Het prototype van de 110 NG staat al op vliegveld Woensdrecht. Onder de naam Rekkof (Fokker omgekeerd) werkt NG Aircraft aan de verbeterde Fokker 100, die vooral aanpassingen aan de straalmotoren, het interieur en de besturing krijgt. Hierdoor neemt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van het vliegtuig af, evenals de geluidsdruk.

 

Lees verder onder de afbeelding


Computermodel van de Fokker 100 NG, ook wel de Fokker XF100 genoemd (beeld: Rekkof)

De Telegraaf wist te melden dat de voorbereidingen voor de Fokker 100 NG al achttien maanden aan de gang zijn. In 2010 en 2011 wordt het prototype voltooid. Als alles goed gaat kan het eerste commerciële toestel in 2015 klaar zijn. Buiten de toegezegde 20 miljoen euro van het inmiddels demissionaire kabinet, is er nog een extra 70 miljoen euro nodig voor een succesvolle start van de Fokker 100 NG.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required