Floriade heeft brug van biocomposiet met vlas en biohars

Leestijd: < 1 minuten

Mark van der Heijden

Op de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere staat de ‘Smart Circular Bridge’, een brug bestaat uit vlas en een deel biohars en is voorzien van bijna honderd sensoren. De brug is gerealiseerd onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven.

De biocomposiet is licht en zeer stabiel, met eigenschappen vergelijkbaar met aluminium of licht staal, aldus de TU/e. De brug is vijftien meter lang en kan volgens de TU/e probleemloos 275 mensen tegelijk dragen.

Studenten van de TU/e en TU Delft bouwden al in 2016 een voetgangersbrug  van een biocomposietmateriaal met onder meer vlas – het was de eerste biocomposietbrug ter wereld. Onderzoeker Rijk Blok, die ook al bij die brug betrokken was, ziet in biocomposieten “een enorm potentieel voor een biobased circulaire economie”.

Een groot voordeel van vlas ten opzichte van bomen is dat het een snel groeiende plant is, vertelt hij. “Ze bieden ook een geweldige kans voor de bouwsector, die een enorme CO2-voetafdruk heeft en een enorm verbruik van grondstoffen. Allebei die dingen moeten worden aangepakt.”

Naast de 100% natuurlijke vlasvezels, zal ook de hars die gebruikt wordt om de vezels bij elkaar te houden zoveel mogelijk afkomstig zijn van niet-fossiele bronnen. Het aandeel biohars in de totale hoeveelheid gebruikte hars is 25 procent voor de eerste brug in Almere, maar het zal oplopen tot 60 procent of meer voor de vervolgbruggen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van afvalproducten van de biodieselproductie en gerecyclede PET-flessen.

Hoe de brug zich zal houden wordt gemeten met bijna 100 sensoren. Optische glasvezelsensoren meten materiaalspanningen, terwijl trillingssensoren zelfs door de wind veroorzaakte trillingen kunnen detecteren. De data uit deze sensoren wordt geëvalueerd met behulp van kunstmatige intelligentie om patronen in het materiaalgedrag te zoeken.

 

Lees ook

Nieuwsbrief

Onze sponsor: