Vincent van den Hoogen

Financiële steun van Bill Gates fonds helpt duurzame start-ups groeien

Leestijd: 6 minuten

Twee spin-offs van de TU Eindhoven, RIFT en Cellcius, worden sinds oktober gesteund door Breakthrough Energy. Deze door Bill Gates opgerichte investeringscoalitie helpt duurzame start-ups op te schalen tot zij de markt kunnen openbreken. Hoe helpt Breakthrough Energy? En vooral, wat bieden de nog jonge bedrijven?

Bedrijf: Renewable Iron Fuel Technology
CEO & mede-oprichter: Mark Verhagen
Technologie: Energie-opslag met ijzerpoeder
Efficiëntie: 75 tot 83%, van H2 naar energie

“Wij verbranden ijzerpoeder op een gecontroleerde manier in een boiler, zonder CO2 en met 3 tot 6 keer lagere stikstofoxide-emissies vergeleken met aardgas – en dat is op dit moment de groenste fossiele brandstof. Daarbij zitten we op dezelfde temperatuur als gasverbranding en kolenverbranding, 1500 tot 1900 graden.
Het geoxideerde ijzer, de roest, die daarbij ontstaat wordt opgevangen en getransporteerd naar een productielocatie. Onder de juiste condities reageert daar waterstof met de roest. Het waterstof bindt zich aan de zuurstof. Zo ontstaat er water en opnieuw ijzer.
Het ijzerpoeder is heel goedkoop en zonder energieverlies te vervoeren en op te slaan. Voor 1MW energie hebben we 140 liter ijzerpoeder nodig. Bij waterstof zou dat ruim 333 kubieke meter zijn. Wel is het zwaarder, daarom is het niet gebruiken in auto’s over vliegtuigen, maar alleen voor energie-intensieve industrie.

Log in of abonneer je op Technisch Weekblad om verder te lezen.

Klik hier en krijg direct toegang tot de premium-artikelen.

Lees ook

Nieuwsbrief
* indicates required