Fiets groeit uit nylon

Leestijd: < 1 minuten

Mischa Brendel

De European aerospace and defence group (EADS) heeft een fiets ‘gegroeid’ uit nylonpoeder met de zogenoemde Additive Layer Manufacturing technologie. Deze ALM-technologie is vergelijkbaar met 3d printen en bestaat uit het laag voor laag opbouwen van producten met een fijn poeder van metalen, koolstofcomposieten, of versterkt nylon.

Om de mogelijkheden te demonstreren, ontwikkelde EADS de Airbike. Volgens de organisatie is de nylon fiets sterk genoeg om met stalen of aluminium fietsen te concurreren. Bovendien hoeven er bij deze vorm van productie geen losse delen aan elkaar gelast te worden. EADS zegt verder dat producten op deze manier op maat zijn te groeien.

 

De nylon fiets is slechts een demonstratie van wat er mogelijk is met de technologie. Het allergrootste voordeel is volgens EADS dat er op deze manier producten en onderdelen zijn te maken die net zo sterk zijn als hun metalen tegenhangers, maar tot wel 65 procent lichter zijn. Vooral in de luchtvaart levert dit grote voordelen op.

Lees ook

Nieuwsbrief