Hilde de Laat
Cobouw, het weekblad van de bouw, publiceert in de editie van 15 juni een achtergrondartikel over de Fehrmarnbelt-tunnel, een zinktunnel van 18 km tussen Duitsland en Denemarken, die in 2024 klaar moet zijn.
De eisen van de Denen zijn niet mis: ze willen dat de constructie minstens 120 jaar meegaat. Martijn Smitt, de directeur van BAM Infra, beschrijft het bouwproces in detail in het interview, bijvoorbeeld de nieuw ontworpen betonnen nokken en het afzinkproces dat zonder duikers maar vanuit een hightech commandocentrum moet plaatsvinden. BAM laat zelfs een 140 voetbalvelden grote fabriek neerzetten, met vijf productiestraten en geklimatiseerde bouwmaterialen tegen de vrieskou. Twee jaar lang moet elke week een element afgezonken worden, in een doorlopend proces van fabriek tot zee.
Een fraai artikel, vooral door de combinatie met een verhaal over Boskalis en Van Oord die verantwoordelijk zijn voor het uitbaggeren van de zinksleuf voor de tunnel. De uitdaging voor hen zit in de morene klei op 45 m diepte, die door de druk van een ijspakket tijdens de laatste ijstijd is verdicht. De rippermethode moet uitkomst bieden: een snijkop zal door deze kleilaag ploegen en deze losbreken. De losgebroken grond wordt hierna met een zuigmond afgevoerd. Deze methode is uitvoerig getest en geoptimaliseerd op een terrein bij een boer in Denemarken.
De twee artikelen zijn mooi aan elkaar gekoppeld met een doorlopende fotostrip bovenaan de pagina’s, die het bouwproces in chronologische volgorde weergeeft.