Nieuws
0

Falcon lanceert recordaantal satellieten

Dorine Schenk

Vanaf een lanceringsplatform in Florida gingen op 24 januari 143 satellieten tegelijkertijd omhoog in een enkele SpaceX Falcon raket. Daarmee verbrak het Amerikaanse ruimtetransportbedrijf het record dat stond op 104 satellieten, door een Indiase raket in 2017.

Aan boord waren onder meer tien communicatie satellieten van SpaceX’s eigen Starlink-project, voor wereldwijd betaalbaar internet. Verder gingen er 48 SuperDoves aardobservatiesatellieten mee van het commerciële bedrijf Planet Labs. De rest was een ratjetoe van radarsystemen, communicatiesatellieten en zelfs enkele capsules met menselijke as, die het herdenkingsbedrijf Celestis op ruimtereis stuurt.

Er gaan steeds meer satellieten de lucht in, omdat het voor steeds meer bedrijven, onderzoeksinstelleningen en andere geïnteresseerden betaalbaar is. De onderdelen voor satellieten worden namelijk steeds beter en goedkoper. De elektronica komt soms rechtstreeks uit een smartphone. Hierdoor kan bijna iedereen een satelliet bouwen.

En omdat de onderdelen compacter en efficiënter worden, worden de satellieten steeds kleiner. De SuperDoves-satellieten zijn bijvoorbeeld zo groot als een schoenendoos. En de zogeheten ‘SpaceBees’, van het bedrijf Swarm Technologies zijn slechts 10 bij 10 bij 2,5 cm. Deze apparaatjes kunnen bijvoorbeeld zeecontainers of migrerende dieren met een zender volgen.

De SpaceX-lancering is onderdeel van het in 2019 gestarte SmallSat Rideshare Program, waarbij tientallen satellieten van verschillende vormen en groottes een plekje kunnen reserveren in dezelfde raket. Hierdoor hoef je geen complete raket te bouwen als je meet- of communicatie-instrumenten in een baan om de aarde wilt brengen. Een enkeltje omhoog met SpaceX kost slechts $1 miljoen voor 220 kg.

Het enige nadeel van een lift krijgen samen met tientallen andere is dat je niet kan kiezen in welke baan je terecht komt. De Falcon zette alle apparaten af in een 500 km hoge baan die van pool naar pool loopt. Wil je liever een andere baan, dan moet je zelf de benodigde voortstuwing meenemen om je satelliet ter plekke naar een andere locatie te manoeuvreren.

Kijk hier de lancering terug:

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×