Mischa Brendel
Op 17 september startte Fujifilm in Tilburg officieel zijn productielijn voor membranen voor water- en gasscheiding. Het eerste type membraan is inzetbaar voor Blue Energy, het winnen van energie door het mengen van zout en zoet water. Het tweede type membraan is voor gebruik in gasvelden, bijvoorbeeld om aardgas te ontdoen van CO2.
Fujifilm is vooral bekend om zijn productie van filmmateriaal en camera’s, maar zag die markt snel veranderen met de doorbraak van de digitale fotografie. Het bedrijf wist zich echter vlug aan te passen en ontwikkelde nieuwe producten en technologieën. ‘We hebben intern gekeken: waar zijn we goed in? Welke technische kennis en ervaring hebben we opgedaan bij onze producten?’ vertelt communicatiemedewerker Rosemarie Vrolijk. Het bedrijf besloot zich te concentreren op oplossingen voor het energieÂtekort en de behoefte aan schoon water.
Voor de membraanproductie hoefde Fujifilm Tilburg niet een geheel nieuwe fabriek te bouwen. ‘De fabriek was voorheen de zogenaamde laminating plant’, licht Vrolijk toe. ‘Hier werd een lamineerlaag aangebracht op papier, de basis voor het verdere productieproces van het fotopapier.’ Dat werk besteedt Fujifilm tegenwoordig uit, waardoor deze hal beschikbaar kwam voor de membraanproductie. Het bedrijf verwijderde alle productieapparatuur en installeerde de nieuwe productielijn.
Omdat Fujifilm Tilburg overschakelde van een meer traditioneel naar een innovatief productiebedrijf, moesten werknemers worden omgeschoold. Vrolijk: ‘Alle managementlagen hebben hiervoor een management development programma gevolgd. Daarnaast hebben de medewerkers bijscholing gehad om meer kennis te vergaren over membranen, of over de nieuwe markt waarin Fujifilm nu opereert.’
De fabriek in Tilburg is de enige van Fujifilm waar het van oorsprong Japanse bedrijf de gecoate membranen produceert.